Klepet z Sanjo Zelko, predsednico ZHNTS

V času hokejskega moratorija smo imeli odlično priložnost poklepetati z hokejisti, katerim praviloma namenjamo malo časa. Serijo intervjujev smo začeli z kapetani in kapetankama naših članskih ekip, za konec pa nam ostane še najtrofejnejši razgovor - tisti z predsednico ZHNTS Sanjo Zelko (prej Kropec).

Pravzaprav sega naš zadnji razgovor v obdobje nekaj mesecev po prvi izvolitvi na omenjeno funkcijo. In sedaj je seveda že čas za nov klepet.
- Gospa predsednica. Najprej čestitke za nov štiriletni mandat vodenja Zveze za hokej na travi Slovenije. Na februarski volilni skupščini v Panonski vasi ste bili edina kandidatka za to mesto, klubi pa so vas podprli enotno. Kaj vam to pove?
Sanja Zelko: ''Najlepša hvala. Sprva sem imela željo vodenje zveze predati novemu, svežemu vodstvu, saj bi to lahko prineslo nek dodaten zagon v razvoju, sama pa bi lahko več časa namenila specifičnemu področju in seveda igranju. S strani klubov je res čutiti močno željo po novih projektih, izzivih, razvoju. To, da so opazili trud preteklih let ter izrazili podporo za naslednji mandat, je bil močan razlog za mojo ponovno kandidaturo. To mi da vedeti, da so opaženi vsi majhni koraki v pravo smer in da trud preteklega mandata ni bil zaman."
- Kako bi lahko ocenili svoj prvi mandat? Zvezo ste dobili v precej slabem stanju, pričakovanja po vašem prevzemu mesta prve hokejistke v državi pa so bila velika.
Sanja Zelko: ''Zvezo sem prevzela dokaj mlada in neizkušena. Vsaj prva tri leta so bila zagotovo namenjena spoznavanju organizacije športa v Sloveniji in celotne hokejske scene v Evropi, ter po svetu. Res je bila Zveza takrat v zelo slabem stanju in potrebno jo je bilo stabilizirati vsaj do neke ničelne točke. Šele potem lahko začneš postopoma graditi na manjših projektih. Se mi zdi, da smo šele lansko leto naredili tisti res prvi korak naprej, kot sem si ga tudi sama zamislila. Prvi mandat je bil tako na nek način postavitev temeljev za realizacijo naših ciljev v drugem mandatu."
- V času vašega prvega mandata so zelo zaživela tekmovanja klubov v tekmovanjih evropskega pokala, revitalizirana pa je bila tudi reprezentanca. Prav za slednje so vam klubi zelo prikimali.
Sanja Zelko: ''Vem, da bi kot predsednica morala v prvi vrsti biti dobra menedžerka. Ampak po duši sem igralka in tukaj si ne morem pomagati. Moje srce je na igrišču in ves trud na zvezi je zaradi moje strastne želje, da se čim več dogaja tam. Zato sem vedno ogromno poudarka dajala razvoju reprezentance in možnosti sodelovanja na evropskih tekmovanjih. Vidim, koliko pomeni mladini, da se lahko udeleži tovrstnih tekmovanj in kakšna je pripadnost staršev ter vseh navdušencev ob organizaciji velikih dogodkov. To je zame nepopisljiv občutek. In glede na to, da smo vsi v hokeju rekreativci, verjamem, da vsi čutimo podobno. Reprezentanca tako združuje klube in tukaj je opaziti res sodelovanje vseh. Kljub temu, da včasih nismo blesteli z rezultati, še vedno menim, da je odlična stična točka, iz katere lahko izhajajo razvojni rezultati."
- Verjetno pa je veliko problem dejstvo, da je fundacija za šport nehala financirati reprezentance v panogah, kjer imajo v prvenstvu manj kot šest klubov. Problem predstavlja dejstvo, da ste vi letos že izpeljali reprezentančno prvenstvo. V tem letu je namreč dvoransko prvenstvo in to je bilo izpeljano januarja z gostovanjem članov v Španiji in članic na Slovaške. Kaj narediti?
Sanja Zelko: ''Ko smo končno prišli do stabilne finančne situacije, stabilizirali reprezentanco in potrdili kar nekaj dobrih razvojnih projektov za 2020, je prišlo do nenadnega reza v financiranju naših programov. Nesrečo smo imeli, da so bila tekmovanja v januarju in sodelovanja več nismo mogli odpovedati. Sprva smo se po pomoč obrnili na Ministrstvo za šolstvo, znanost in šport ter Olimpijski komite Slovenije. Z nobene od teh strani žal še nismo prejeli pozitivne informacije, da bi obstajala kakšna možnost podpornega financiranja, da bi si vsaj delno pokrili stroške za nazaj ter tako izpeljali začrtane projekte v nadaljevanju. S strani Fundacije za šport še čakamo odgovor o financiranju delovanja za letošnje leto. O situaciji smo takoj obvestili Evropsko hokejsko zvezo ter napovedali možen odstop od prihodnjih tekmovanj. Ker smo v preteklih letih uspeli ustvariti dober odnos z EHF, pokazati našo kredibilnost, imamo vso njihovo podporo. Bi si enako želeli s strani odločevalcev na področju športa v Sloveniji. Vse, kar lahko trenutno naredimo, je da odpovemo vse ne nujne projekte ter zmanjšamo stroške. Predvidevam, da bi v dveh do treh letih lahko pokrili nastalo luknjo ter se znova stabilizirali."
- Vzpostavili ste odlične odnose z Evropsko hokejsko federacijo. Kaj lahko ima slovenski hokej na travi od tega?
Sanja Zelko: ‘‘V lanskem letu smo izvedli trenerski seminar, ki ima velik mednarodni pomen, saj ga je kot uradnega potrdila tudi Svetovna hokejska zveza. Izkazali smo se kot odličen organizator ter pokazali izjemen talent v trenerstvu. Na področju reprezentance smo se prav tako pokazali kot zanesljiv organizator evropskih tekmovanj na zelo visokem nivoju. Sodelujemo pri vseh njihovih dogodkih, se udeležujemo sestankov in izobraževanj. V letošnjem letu smo bili tako izbrani v projekt Twinning s Nizozemskim klubom Osteerbeek, kjer deluje naš mentor trener Tomislav Jamičić. EHF nam je podarila opremo za treniranje otrok v šolah, za organizacijo hokejskih festivalov za otroke ter nam odobrila financiranje sodelovanja v Twinning projektu v 2020-2021. To pomeni, da bomo spoznali utrip nizozemskega kluba z 800 člani ter izkusili njihov model razvoja hokeja. Imeli bomo njihovo mentorsko podporo, obiskali nas bodo tudi v Sloveniji ter nam iz strokovnega vidika pomagali pri popularizaciji našega športa. Kot drugo nas je EHF povabila v pilotni projekt Mednarodnega inštituta za hokej na travi, ki ga je v aprilu prijavila na program Erasmus. Štejemo si v izjemno čast, da smo bili kot zveza povabljeni v projekt, kjer sodelujejo še EHF, Nizozemska hokejska zveza, Belgijska hokejska zveza, Švicarska hokejska zveza in Orange forum. V primeru, da bo projekt odobren, bomo kot testna organizacija, kjer bo inštitut razvijal svoje program. V letošnjem letu bi v Sloveniji gostoval še Hockey Magic, kamp za mlade hokejske trenerje, kjer bi bila vključena tudi vsa hokejska mladina, vendar nas je epidemija žal pri tem zaustavila. Menim, da lahko z dobrim odnosom z EHF pridobimo ogromno strokovne podpore. Določene zveze in klubi imajo res razvite modele organizacije hokeja na travi, motiviranja otrok, involviranja staršev, prostovoljcev in te dobre prakse bi posvojiti doma."
- Minulo leto je bilo leto odličnih trenerskih seminarjev izpeljanih v Sloveniji, mladi željni znanja pa so lahko obiskovali seminarje po Evropi. Se bo ta trend nadaljeval in kako to znanje zdaj izkoristiti?
Sanja Zelko: ‘‘Zveza bo v naslednjih letih še več poudarka dajala na razvoju trenerjev ter pridobivanju praktičnih izkušenj, ki bodo dragocene pri popularizaciji športa. Žal nas je finančna situacija ter situacija epidemije pri tem nekoliko zaustavila, vendar pa bo to definitivno prva točka našega prihodnjega delovanja. Prišli smo do faze, da smo trenerjem dali osnovno znanje, drugačen pogled na šport, v naslednjih projektih jim bomo dali možnost, da se preizkusijo še v praksi, da vidijo treninge v tujini ter da začnejo delati. Znanje želimo izkoristiti predvsem v smeri potujočih hokejskih festivalov, organizacijo taborov v šolskih počitnicah tudi na lokacijah izven Pomurja ter pri zasnovi šolskih krožkov."
- V minulem letu sta v nebo poletela mlada sodnika Niko Gjergjek, ki je dobil za oba evropska turnirja naravnost bleščeče ocene in Iva Marič, ki je prav tako dobro sodila in bila kot prva Slovenka povabljena na sojenje kot nevtralna sodnica. Verjetno se vam ob tem smeje?
Sanja Zelko: ‘‘Zelo sem ponosna na Ivo in Nikota, kar sta uspela doseči na mednarodnem nivoju na sodniškem področju. Želim, da ta uspeh, to znanje čim več prenašata v naša tekmovanja. Zato sta bila ob moji ponovni kandidaturi tudi oba mlada talenta vključena v ekipo upravnega odbora. Moramo jima še naprej nuditi podporo, da bosta lahko doma uveljavljala to znanje."
- Po rojstvu hčerke Bele ste se uspešno vrnili na igrišča, bili odlična na turnirju v Puconcih in odlična organizatorka turnirja. Kako vam je to uspelo, ko pa vemo, da večina igralk po materinstvo praviloma zaključi z športnimi aktivnostmi?
Sanja Zelko: ''Jaz sem po rojstvu hčerke Bele šele dobila občutek, da bo moj vrhunec igranja še prišel (smeh). Definitivno je pri tem najbolj pomembna podpora moža, družine ter zelo dobra organizacija časa. Materinstvo mi ogromno pomeni in z Belo preživiva skupaj zelo veliko časa. Se pa zavedam, da mora vsak imeti nek svoj hobi, kjer se sprosti, se podruži in naredi nekaj za svojo dušo. In igranje hokeja je ta čas zame. Za palico pa seveda navdušujem tudi Belo. Ko bo starejša in če bo želela, bo to lahko najin skupen čas. Otroci se ob igranju hokeja, ki je ekipni šport, res dobro vključujejo in ogromno jim pomeni tudi podpora staršev. Tudi Belo bi v prihodnjih letih želela vključiti v športno druženje s sovrstniki. Mogoče pa mi bo takrat trenerska licenca prišla prav."
- Prav vsi dosedanji gostje v naših razgovorih sanjajo o večji številčnosti igralcev, več klubih in močnejšem prvenstvu. Kako to izpeljati? Sedanje prvenstvo je povsem ne motivacijsko.
Sanja Zelko:"Verjamem, da moramo biti bolj potrpežljivi - z majhnimi koraki se daleč pride. Predvsem pa moramo imeti zelo dobre temelje. In to pomeni izobražen, složen in motiviran kader s pravilnim, motivacijskim pristopom do otrok in staršev. Glede na lanskoletne projekte smo ugotovili, da je priložnost hokeja na travi prav v dejstvu, da gre za družinski šport. To je šport, ki je zabaven, v katerem uživajo otroci, mladi, starši - praktično vsi. Rezultat in zmage pridejo šele po 16. letu. In zato bo naša naloga v naslednjih letih naučiti kader, kako potencialnim novim igralcem in prostovoljcem vliti to motivacijo ter jo seveda tudi obdržati."
- Mislite da obstaja nevarnost, da hokej v Sloveniji zamre?
Sanja Zelko: ‘‘Včasih sicer potihoma pomislim tudi na to nevarnost. Predvsem zaradi vseh omejitev, ki na nas delujejo negativno, in sistema, ki majhnih športov ne podpira. Nato pa pomislim na srčne ljudi, ki so z nami na igriščih, in verjamem, da bo hokej vztrajal vsaj na tej stopnji. Dokler bomo klubi držali skupaj, mislim, da ne bo težave."
- Slovaki so se priključili močni češki ligi. Z težkimi tekmami so pridobili kvaliteto. Je možno, da bi se mi priključili drugi avstrijski ligi, če ostanemo samo z temi klubi? Realno ni za čakati, da bi se združili z Hrvati. Združitev z Madžari pa verjetno nebi dvignila kvalitete.
Sanja Zelko: ‘‘Sodelovanje v tujih ligah je zaradi dviga motivacije ekip res smiselno, vendar pa za sam razvoj športa in za stabilnost našega tekmovanja dolgoročno ne vidim pozitivnih učinkov. Vidim pa nek potencial v ene vrste Srednjeevropski ligi ali Interligi, v obliki vikend turnirjev v sodelovanju z Avstrijo, Hrvaško, Madžarsko in mogoče tudi Srbijo. Po eni strani bomo tako lahko nadgrajevali kakovost športa, po drugi strani pa bomo vzdrževali to družabnost športa ter skrbeli za motivacijo mlajših ekip in tudi članskih ekip."
- Tudi nekdanja Interliga je verjetno v taki obliki kot se je takrat začela neizvedljiva, saj se verjetno niti Avstrijci niti Hrvati (pa morda Slovaki) nebi pridružili.
Sanja Zelko: ''Mogoče je pa to predlog za Evropsko hokejsko zvezo, da ustvari nov način tekmovanja, nov projekt, ki bo nagovarjal predvsem države, kjer je hokej depriviligiran šport. Da nam EHF s svojim modelom pomaga razviti novejši tip tekmovanj, ki bo podpiral tudi nas."
- Kaj ponuditi otrokom stimulativnega, da ostanejo v hokeju tudi po 16. letu, ko se začne največki osip igralcev?
Sanja Zelko: ‘‘O tem problemu smo debatirali na zadnjem srečanju upravnega odbora. To, da mladinci več ne vidijo motivacije za nadaljnje igranje in da zapustijo šport, je naš najhujši problem. Po pogovorih s strokovnim osebjem na Nizozemskem je naša napaka ravno prehitro uvrščanje v tekmovalni šport. Nizozemci verjamejo, da otroci do 16. leta ne bi smeli izkusiti tekmovalnega športa. Pred tem letom so treningi in tekmovanja izključno družabne, motivacijske narave in šele potem se začne borba za pozicije v ekipi in prva mesta. In strinjamo se, da bo potrebno nekoliko prilagoditi naš sistem. Spremembe nas čakajo že naslednjo sezono. Morda pa bomo na ta način v prihodnjih letih igralce uspeli obdržati dolgoročno, skozi vsa življenjska obdobja."
- 25. aprila smo proslavili 100 let olimpizma v Sloveniji, dan zatem pa je svoj stoti rojstni dan slavil najstarejši olimpijec, atlet Marko Račič. Si kdaj v sanjah zamišljate da bi v Sloveniji igrali hokej, ki bi bil na ravni tekem najvišjega ranga? Brez sanj namreč ni cilja.
Sanja Zelko: ''Jaz še vedno sanjam, da bomo enkrat nastopili na olimpijskih igrah (smeh). Morda pa bo Slovenija v prihodnosti soorganizator OI in bomo imeli to priložnost."
- v HK Moravske Toplice so se zelo trudili, da bi vas vključili na OKS v komisijo za ženski šport. Zelo neprofesionalno vam iz Ljubljane niti niso odgovorili. Je bilo kaj razočaranja?
Sanja Zelko: ‘‘Bolj kot razočaranje nad ne izborom je bilo razočaranje nad odprtostjo in sistemom delovanja OKS."
- Gospa Sanja. Hvala za razgovor. Bi kaj sporočili našim bralcem?
Sanja Zelko: ‘‘V tej situaciji epidemije smo spoznali, koliko nam šport in druženje dejansko pomeni. Skupaj še malo ostanimo doma in ko bo situacija mimo, bo znova čas za druženje. Takrat bodo igrišča spet polna otrok, mladine in seveda tudi vseh ostalih. Verjamem, da bomo s tem novim spoznanjem spremenili kakšno našo odločitev in si vzeli več časa za sprostitev, rekreacijo in druženje ob športu."
In tem čudovitim željam ni kaj za dodati. Za klepet nam je sicer ostalo še precej aktualnosti v tem najstarejšem kolektivnem olimpijskem športu, a kaj kmalu bomo spet poiskali za klepet prvo hokejistko na travi v Sloveniji.


Foto: Sanja Zelko, predsednica Zveze za hokej na travi Slovenije

(jč)