Živahno hokejsko leto

Že več krat smo omenili, da je slovenska družina hokejistov med najmanjšimi, celo na svetu. Vsega 300 registriranih hokejistvov ni garancija, da se v slovenskem hokeju na travi dogajajo hokejski presežki, a priznati moramo, da tudi pravega mrtvila ni. Letošnje leto je bilo še posebno burno z dogodki in pravega odmora med sezonama in dvoranskim in hokejem na prostem ni bilo.

Leto 2019 je svoj prvi hokejski vrhunec doseglo že v prvih dneh leta, ko je ženska članska reprezentanca gostovala na tradicionalnem ''Croatia Open'' turnirju v Zelini in - blestela. Dekleta so prikazala dinamičen in hiter hokej in že v prvem srečanju odvzele točko domačinkam, Hrvaticam, zatem pa premagale še Madžarke in igrale neodločeno z reprezentanco Hrvaške U21. Na tem turnirju vedno sodeluje ena od reprezentanc Top 10 na svetu. Tokrat so bile  gostje reprezentantke ZDA, in reprezentanca ZDA U21. Naša dekleta so sicer oba dvoboja izgubile, a zlasti dvoboj z mladimi Američankami katerega so le-te dobile z 3:0 je bil hokejska poslastica. Kmalu zatem se je začelo domače dvoransko prvenstvo, kjer sta članska naslova spet šla v Lipovce pri članih in Moravske Toplice pri članicah. Kot je že praksa, so po dvoranskem prvenstvu klubske tekme evropskega pokala. Triglav je v bolgarski Varni zasedel 3. mesto, povsem pa so razočarale igralke Moravskih Toplic, ki so se iz Francije vrnile brez točke. Še bolj kot rezultat je bodel v oči zelo slab in neodgovoren pristop do priprav na turnir. So pa igralke Moravskih Toplic odlično odigrale  dvoransko sezono v avstrijski ligi, v kateri so zabeležile same zmage, razen tekme v zadnjem kolu, ki je imela zgolj prestižni pomen. V avstrijsko tretjo ligo so bili vključeni tudi člani Moravskih Toplic in prav tako bili rezultatsko zelo uspešni.
Konec meseca marca so se igralci Lipovcev udeležili memorialnega turnirja ''Ivo Zlatar'' ki je potekal pod okriljem HK Mladost. Prvi pripravljalni test za turnir evropskega pokala je našim prvakom dobro uspel, saj so se vrnili z dvama zmagama in dvema porazoma, a so pokazali odlično igro. Prav Lipovci so spet presenetili - tokrat z okrepitvijo dveh igralcev iz Pakistana. Tako so hokejisti iz Lipovcem del sezone odigrali z tremi tujci. Ob Pakistancih Abu Bakarju in Ateequ je v klubu tudi bolgar Peter Katovski.
Sezona na prostem, ki se je končala v zadnjih dneh maja je dala enake zmagovalce kot v minulih dneh in enake kot v dvorani.Tudi prvenstvu na prostem so sledile klubske tekme evropskega pokala. Člani Lipovcev so v Pragi zadržali status C2 kategornika, medtem ko so igralci Triglava v Turčiji zadežali status C3 kategornika, potem ko so v zadnjem srečanju odščipnili točko Ukraincem. Če je bil rezultat Triglava nad pričakovanji smo od Lipovcev čakali boje za napredovanje, a so ga Lipovci zakockali v tekmi z slovaško Račo, kjer so bili v rezultatski prednosti do zadnjih minut tekme in bili bistveno boljši nasprotnik skozi celotno srečanje.  V tem času sta predstavnika mlade sodniške garde iz HK Moravske Toplice Iva Marič in Niko Gjergjek opravila drugi sodniški seminar na Nizozemskem. Tradicija je, da se kmalu potem, ko se končajo nacionalna prvenstva začnejo priprave za reprezentančne nastope. Tokrat so prvi začeli kadeti, ki so v bolgarski Albeni osvojili dobro 4. mesto, a  smo imeli občutek, da bi se dalo iztržiti še več. Slabše so končale naše reprezentantke, ki so na domačem turnirju v Lipovcih doživele visok poraz z Francijo in Hrvaško, ki sta sicer bila pričakovana, bolj pa je bil boleč poraz z Madžarkami, katere so bili v preteklost praviloma vedno plen naših  reprezentantk. Brez pravega izplena in zgolj z točko so se iz Finske vrnili tudi članski reprezentanti. Samo točka iz srečanja z Ciprom je bila veliko manj od zastavljenih ciljev, saj so nas premagali tudi Finci, Madžari in Norvežani. Je pa res, da je reprezentanca šla na sever zelo oslabljena.
V poletnem času so v Moravskih Toplicah spet imeli hokejski kamp, v začetku jeseni pa so v Predanovcih pripravili že 13-ti memorialni turnir ''Sašo Fajs''. Še ena prijetna novost se je zgodila ob začetku novega šolskega leta. HK Moravske Toplice je začel z sekcijami hokeja na travi v šolah Kobilje, Bogojina in Bakovcih. Je pa v letošnjem letu bila precej aktivna tudi Zveza za hokej na travi Slovenije. Potem, ko so preko leta izvedli FIH-izobraževalni turnir za hokejske trenerje, so v začetku decembra pripravili še prvi hokejski festival za mlade in v teh dneh ''božično delavnico'' za trenerje. Pohvalno, saj je zlast prvi turnir bil načrtovan kot madnarodni, pa je bilo toliko domačih kandidatov, da so  ga organizirali le za slovenske kandidate.
Je pa bilo leto 2019 še v nečem jubilejno. V tem letu je minilo 70 let od igranja hokeja na travi v Sloveniji. Zaenkrat se leto 1949 vodi kot leto začetka igranja hokeja na travi v Sloveniji, a se bodo morali v prihodnje sestati hokejski delavci in se dogovoriti, da je uradni začetek leto 1911, kar potrjuje slikovno gradivo in zapisi o tekmah vse do začetka druge svetovne vojne.
Vse našteto govori o tem, da so hokejisti na travi imeli v iztekajočem se letu obilico dogodkov, ki so dobro popestrili hokejsko dogajanje. Razveseljivo pa je spoznanje, da se je tokom leta obilo pozornosti dalo delu z mladimi.  Naj jim bo tudi naslednje naklonjeno.
(jč)