Iz Helsinkov zgolj z točko

Helsinki, organizator Olimpijskih iger leta 1952, so pred dobrim letom bili prizorišče evropskega klubskega prvenstva kategorije Challenge za moške in srečen kraj hokejistov HK Moravske Toplice, saj so z polnim izkopičkom osvojili prvo mesto in napredovali v višji kakovostni razred.

Malo več kot leto zatem so se v Helsinkih zbrale reprezentance na evropskem pokalu enakega kakovostnega razreda in spet je Slovenija odpotovala na turnir v vlogi favorita za napredovanje v višji kakovostni razred. A letos se našim fantom ni izšlo.

Realno smo ob sestavi reprezentance posumili v možnost dobrega razpleta, saj je doma ostala večina igralcev, ki so v preteklosti tvorili nacionalno moštvo in ki je na trenutke navduševalo z igrami. A moramo se zavedati, da so prav vsi naši igralci amaterji in da že za sodelovanje na klubskih evropskih pokalih dajejo svoj dopust. Tako ga za reprezentanco enostavno zmanjka in v takem primeru se pač odpotuje z pomlajeno reprezentanco. In prav to se je zgodilo letos.

Našim fantom ne moremo očitati neborbenosti ali brezbrižnosti. Škoda le nekaterih nepotrebnih napak in padca koncentracije tik pred koncem tekme. Realno je reprezentanca iz tekme v tekmo napredovala in igrala bolje. Dejstvo je, da je bila najslabša tekma tista prva z domačini Finci, kjer nismo vzpostavili svoje igre skozi celotno tekmo. Finci so z lahkoto prihajali v naš strelni polkrog in vsi zadetki so bili posledica slabega pokrivanja igralcev. Srečanje z starimi znanci, Madžari je bil dvoboj dveh izenačenih ekip, kjer je zmagalo srečnejše moštvo, ki je zmagoviti gol (oh kako nam je to znano) doseglo tik pred koncem tekme. Še eno srečanje, za katero bi morda celo lahko rekli, da je bilo naše najboljše srečanje je bilo tisto na tretji tekmovalni dan. Nasprotniki Slovencev so bili Norvežani, ki so bili skozi celotno srečanje v nekoliko podrejenem položaju. Posledično je sledilo vodstvo Slovenije, saj je v 51. minuti svoj prvi reprezentančni gol dosegel Blaž Legen. In potem ko smo vsi pričakovali prvo zmago Slovenije se je zgodilo: Norvežan Garcha Arun Preet Singh je najprej izid izenačil v 58. minuti, zatem pa nekaj sekund pred iztekom 60-te minute iz kratkega kota zadel za prvo člansko zmago Norvežanov nad Slovenijo.

S tem porazom se je Slovenija povsem oddaljila od mest med prvimi tremi ekipami. Ostalo je zgolj še srečanje, ki je odločalo o reprezentanci, ki bo povsem na repu razpredelnice. V tem srečanju so naši fantje imeli za nasprotnike Ciprčane, katere so v preteklosti praviloma premagovali. A tokrat je bilo prvo vodilo na tekmi ne dobiti gola. To je Slovencem uspelo, a ga tudi dosegli niso in tako je ostalo pri redkem izzidu v hokeju na travi 0:0. Žal je to pomenilo, da imajo Ciprčani za en gol boljšo razliko med danimi in prejetimi zadetki in z tem so našo reprezentanco pahnili na dno tabele.

Slovenijo so v Helsinkih zastopali: Žan Zrinski, Emil Hari, Aleš Skalič, Blaž Legen, Franc Maučec (kapetan), Nejc Potokar, Blaž Berden, Jernej Vučko (vratar), Marcel Tratnjek, Matic Panič, Mitja Dšuban, Alen Balaž, Aleš Malačič, Luka Vegič in Alan Nemec. Trener reprezentance je bil Matjaž Potokar. Napredovanje si je priigrala reprezentanca Madžarske.

In ker smo začeli z opisom Olimpijskih iger v Helsinkih, tako tudi končajmo. Na stadionu, kjer so igrale reprezentance se je igralo tudi olimpijsko finale v hokeju na travi in - v kolesarstvo. Stadion je namreč grajen kombinirano z velodromom in zato se tudi tako imenuje. In na tem stadionu se je začela zmagovalna era indijske reprezentance, ki je v hokejskem finalu na Olimpijskih igrah ponižala Nizozemce z 6:1. Slikovno gradivo z te tekme je v preddverju stadiona. Še danes!

Helsinki, Challenge, moški

Finska : Slovenija 3:1

Strelec za Slovenijo: Franc Maučec.

 

Slovenija : Madžarska 2:3

Strelca za Slovenijo: Franc Maučec in Nejc Potokar.

 

Slovenija : Norveška 1:2

Strelec za Slovenijo: Blaž Legen. Ciper : Slovenija 0:0

(jč)