Aktualno

Evropa magnet za vse klube

Ob dejstvu, da je slovenska liga skromna in da ponuja zgolj peščico tekem je cilj vsakega kluba da se prebije do uvrstitve, ki mu nudi možnost igranja tekem evropskega pokala. Ta želja tli v naših klubih že vrsto let in je pravzaprav tisto, kar daje igralcem motivacijo za treniranje preko sezone.

Razen klubskih nastopov pa je v zadnjem obdobju tudi stalnica oblikovanje reprezentance. Pravzaprav je bila reprezentanca revitalizirana z prihodom Sanje Zelko Kropec na položaj predsednice ZHNTS in če smo iskreni je Zelkova v tem času pripeljala ZHNTS do stanja, ko lahko vsaka selekcija oblikuje reprezentanco, če je zadosti igralsko močna. In tako bomo v letošnjem poletju gledali bogat repertuar reprezentančnih nastopov. Potem ko so v času igranja dvoranskega hokeja bile igralke Moravskih Toplic na turnirju v francoskem Duaiju in kmalu zatem še igralci Triglava v Bulgarski Varni so evropsko sezono na prostem začeli igralci Lipovcev z turnirjem v Pragi. Tradicionalno pa se reprezentančni nastopi začenjajo v juliju.
Tako bo že na začetku naslednjega tedna kadetska reprezentanca odpotovala v bolgarsko Albeno, za selekcijo kadetinj pa je enostavno premalo igralk. Žal, saj je kljub vsemu nekaj obetavnih igralk, ki bi svoje  znanje lahko pokazale na evropski sceni. Konec julija pa bomo v Sloveniji gostili močan ženski turnir kategorije Challenge 1 z udeležbo reprezentantk iz sedmih držav. Če se zavedamo o kakovosti hokeja naprimer v Franciji, Švici, Litvi in Hrvaški ki so udeleženke turnirja pri nas, potem to potrjuje dejstvo, da je turnir v Lipovcih tisti z najmočnejšo udeležbo na ženskem reprezentančnem turnirju doslej pri nas. In vsaka osvojena točka bo več kot le  točka. Takoj po koncu ženskega turnirja se bo moška reprezentanca odpravila na teden dolg turnir na Finsko, kjer bodo nasprotniki Slovencev Finci, Ciprčani, Madžari in Gruzijci. Na tem turnirju se bodo naši fantje spogledovali tudi z vlogo favoritov za napredovanje, pa čeprav je med vsemi udeleženkami trenutno najvišje na svetovni lestvici Ciper z 60-im mestom, medtem ko je naša reprezentanca deset mest za njimi.  A prav vse udeleženke turnirja je naša reprezentanca v zadnjem obdobju premagovala in ni razloga, da tako ne bi bilo tudi sedaj. In po vrnitvi iz dežele tam zgoraj bo zgolj nekaj počitka in nova, sezona bo že  tik pred vrati. V tisti sezoni pa bodo reprezentančni nastopi v dvorani, saj ima EHF nastavljen sistem z izmeničnim igranjem. Sezoni reprezentančnih nastopov na prostem sledijo reprezentančni nastopi v dvorani in potem spet na prostem. Dvoranski nastopi v naslednji sezoni bodo potekali v španski Sevilji in upajmo da tudi z dobrimi igrami naših fantov.
(jč)