Zelina ponudila več od pričakovanega

1. dan
Letošnji 4. turnir ''Indoor Croatia Open 2019'' v Zelini je bil eden od tistih katerega se bomo Slovenci radi spominjali. Pa ne samo zaradi tekme Slovenk z svetovno velesilo, reprezentanco ZDA, ampak tudi zaradi dobrega vtisa katerega so naredile Slovenke.

Potem ko sta hokejsko pot končali Tjaša Vrečič in Laura Schmidlechner je malo kdo upal, da bo trenerju Črnku uspelu sestaviti konkurenčno zasedbo, saj  je reprezentanca delovala skoraj brez rezervnih igralk. Nekaj dni pred odhodom se je poškodovala še Mihaela Hegeduš, na drugem srečanju z Madžarkami pa tudi Alja Mesarič. Toda majhnost zasedbe so dekleta nadomestila z fanatično borbenostjo in odlično pripravljenostjo. Povejmo, da je reprezentanca imela treninge praktično vse dni preko praznikov. In prav z hitro igro so v prvem srečanju presenetile favorizirane domačinke. V srečanju z Hrvaticami so ves čas bile enakovredne nasprotnice in tudi dokaj hitro prve povedle. Hrvatice so  izid kmalu poravnale in celo povedle, do odmora pa so naše igralke spet izničile prednost. V drugem delu so naše južne sosede povedle in 8 minut pred koncem vodile za dva gola. Vztrajnost in hitra igra v zaključku pa sta naše igralke nagradila z dvema zadetkoma.  Povejmo, da so Slovenke v zadnjih sekundah tekme imele celo možnost za zmago, saj se je Dervaričeva znašla z hrvaško vratarko iz oči v oči, a je Hrvatica napad presekala za kaj več pa je zmanjkalo časa.
V večernem srečanju Slovenk so naša dekleta bila enostavno boljše od Madžark in to v vseh elementih igre. Tempo tekme so diktirale od samega začetka  a je v prvem delu manjkalo učinkovitosti.  V tem srečanju so priložnost dobila vsa dekleta, prvič pa je na parket stopila mlada Ajša Kuzma. žal se je na jej tekmi poškodovala Alja Mesari, ki do konca turnirja več ni stopila na parket.

Hrvaška : Slovenija 4:4 (2:2)
Strelke za Slovenijo:Petra Dervarič 2, Andreja Rituper in Tanja Könye.

Slovenija Madžarska 6:2 (2:1)
Strelke za Slovenijo:Petra Dervarič 3, Andreja Rituper 2 in Tanja Könye.

2. dan
V prvi tekmi drugega tekmovalnega dne so Slovenke v Zelini imele za nasprotnice reprezentanco Hrvaške  do 21 let. Reprezentanco pretežno sestavljajo igralke iz domače Zeline, ki že dalj časa predstavlja središče hokejskega dogajanja na Hrvaškem. Zelina ogromno vlaga v hokej, njihov klub pa je pred dvema letoma bil najbolj napredujoči klub v Evropi v konkurenci malih klubov. Mlade reprezentantke se obenem pripravljajo na dvoransko evropsko prvenstvo in so hotele turnir izkoristiti kot generalko. A so Slovenke na trenutke precej ''nadutim'' nasprotnicam tako pokvarile dan, da jim le-te po tekmi niso hotele seči v roke. In imele so razlog. Naša dekleta so jih presenetile z dobro postavitvijo na igrišču in z domiselno igro, ki ima v hokejo posebno veljavo. Naše hokejistke so spet povedle in na koncu spet lovile izenačujoči gol. Našle so ga vsega 8 sekund pred koncem in po treh tekmah bile brez poraza. Navdušojoče.
V večerni tekmi so varovanke trenerja Črnka imele (le kdo bi rekel) najlažjo tekmo. V srečanju z Američankami nihče ni čakal naše zmage in posledično čudeža, saj so  bile naše nasprotnice eč kratne udeleženke Olimpijskih iger in svetovnih prvenstev. Toda Slovenke v srečanje niso šle z belo zastavo. Postavile so obrambno pozicijo in čakale na proti napade. To se je pokazalo kot odlična taktika, saj so Američanke imele do konca 13. minute le dva zadetka prednosti. Sledile so črne minute, ko so nasprotnice na hitro zadele še tri krat in odšle na odmor z 6. goli prednosti. V drugem delu smo spet začeli odlično, zadeli vratnico in imeli dva kratka kota, odločilne pa so spet bile zadnje minute, ko so izvrstno fizično pripravljene Američanke dokončno izčrpale Slovenke in prišle do 13 golov. zasluženo, a so naše nasprotnice tako lomastile tudi v srečanjih z drugimi reprezentancami.

Hrvaška U21 - Slovenija 4 : 4 (2 : 2)
Strelke za Slovenijo: Andreja Rituper 2, Petra Dervarič in Ema Vöröš.

Slovenija - ZDA 0 : 13 (0 : 6)

3. dan
V nedeljskem dopoldanskem srečanju so se Slovenke pomerile z Slovakinjami, ki igrajo v močni češki ligi in jih vodita strokovnjaka iz Nizozemske. Šlo je za dvoboj dveh zelo izenačenih reprezentanc v katerem so Slovakinje  enostavno imele več sreče. Čeprav  so Slovenke imele več strelov na gol in večjo posest žoge je zmanjkala pika na i - zadetek. Zadete vratnice pa se kmalu itak ne bo več nihče spominjal. Škoda, saj bi po odličnih predhodnih predstavah bila to še ena smetana na torti. In tako kot ne smemo oporekati zmagi Slovakinj, bi bila tudi zmaga Slovenk zaslužena.
V zadnji tekmi tridnevnega turnirja so se Slovenke pomerile z favorizirano ekipo ZDA U21. Če bi kdo našim dekletom pred tekmo ponudil le tri zadetke v njihovi mreži  bi zagotovo vse sprejele. A ne le da so bila naša dekleta  odlična v obrambi; v protinapadih so nekaj krat močno ogrozile ameriško vratarko in pustile tudi na tem srečanju odličen vtis. Vsekakor pa je bil ta turnir dobra izkušnja za vsa dekleta, ki močnejšega turnirja še niso igrala. In zanimivo je bilo videti kako tečejo stvari v nacionalni ekipi Združenih držav Amerike. Ni kaj, velika in bogata država ima veliko reprezentanco, kjer je vse bilo organizirano vnaprej in kjer je v spremstvu bilo več osebja kot igralk. Zastrašujoče za našo malo zasebo z velikim srcem. In tokrat so si prav vse igralke zaslužile velik poklon, saj bi z borbenostjo lahko bile vzor tudi tistim našim reprezentancam, ki jih spremljamo po medijih pa nimamo občutka, da se zavedajo da branijo barve države.

Slovaška : Slovenija 2:0 (0:0)

Slovenija : ZDA U21  0:3 (0:1)

Po nekaj tedenskem premoru je to bil odličen uvod v nadaljevanje  domačega prvenstva, skupne avstrijske lige in evropskega pokala na katerega se pripravlja ekipa Moravskih Toplic.
Zmagovalke turnirja so seveda Američanke, naše četrte, Hrvati pa so še enkrat več organizirali odličen turnir.


Foto: Naše hokejistke v družbi Američank (članice). (foto:J.Č.)