Aktualno

Krog favoritov iz leta v leto širši

Čeprav je hokej na travi športna panoga, ki se igra na prostem, se je igranje dvoranske izvedbe tega športa v svetu izredno dobro prijelo, pa čeprav gre zgolj za prehodno obdobje, v katerem bi naj hokejisti obdržali kontakt z hokejsko žogico. A tudi tu trendi gredo naprej in tako v nekaterih državah že ločijo tudi igralce za igranje na prostem in tiste, ki igrajo samo v dvorani. Tako je naprimer tudi v Rusiji in to so še kako dobro občutile nasprotnice Rusinj, ki so v portugalskem Cascaisu dobesedno pometle z nasprotnicami, tudi z našimi predstavnicami.
A ne glede na to dejstvo je res tudi naša večkratna trditev, da se kvaliteta in popularnost dvoranskega hokeja strmo dvigata. Posledično pa se širi tudi število držav, ki iz leta v leto posežejo po najvišjih mestih. Prav letošnja sezona je bila najboljši pokazatelj, kako se širi kvaliteta dvoranskega hokeja v Evropi.
Morda je to še bolj vidno pri ženskah kot pri fantih. Le kdo bi si pred leti upal napovedovati, da bodo Litovke igrale pomembno vlogo v Tropyju in da se bodo v najvišji kakovostni razred povzpele Ukrajinke in Škotinje. Kdo bi si upal napovedati, da bodo finalistke Evrolige Belorusinje in da bodo tretje Švicarke. Da, res ni več nedotakljivih in zato so morale Belgijke v drugi kakovostni razred in to skupaj z Čehinjami.
Narobe svet je tudi v konkurenci članov, kjer so resda spet bili finalisti Avstrijci in Nemci, toda tudi v moški konkurenci so med evroligaše prišli Švicarji, ki imajo svojo najmočnejšo hokejsko bazo v Vetinngenu. Tudi tu so vse močnejši Belorusi, na meji evrolige pa so Čehi in Portugalci.
In šele sedaj, ko gledamo katere ekipe so v katerem kakovostnem razredu, lahko obujamo spomine na čase, ko je ekipa Lipovcev igrala v drugem kakovostnem evropskem razredu, pa se takrat večina tega niti ni zavedala. In take izredne generacije v Sloveniji še zlepa ne bomo imeli. In kje je sedaj naš dvoranski hokej? Če evropsko dvoransko hokejsko kakovost razdelimo na štiri razrede nam pripada tretja skupina, tako pri članih kot članicah. A tu moramo nekaj povdariti. Nergači bi spet rekli, da imamo zgolj peščico klubov in igralcev. Opravičilo je povsem neupravičeno, saj je tudi hokejskih bratrancev - tistih ki igrajo hokej na ledu, zgolj peščica, pa že nekaj časa mešajo štrene najboljšim. Tudi na Olimpijskih igrah. Potrebna je zgolj reorganizacija klubov, potem za začetek skupna liga z južnimi sosedi in če bi za koga bilo to premalo se najdejo v naši soseščini države, kjer se igra še boljši hokej. A za to bi se moralo marsijaj spremeniti. Za začetek tudi miselnost igralcev in funkcionarjev.
(jč)


Misel tedna

''Da bi verjel v svojo lastno pot, ni nobene potrebe dokazovati, kako je tuja pot zgrešena'' (P. Coelho).


Morda niste vedeli

Na vsakih 40 sekund pride z traku en avtomobil znamke Golf.


Na današnji dan

7. marec; Leta 1954 so hokejisti Sovjetske zveze na svojem prvem nastopu na mednarodnem tekmovanju osvojili naslov svetovnih prvakov. V Stockholmu so v finalu s 7:2 premagali Kanado.


Vic tedna

Dekle je želelo prespati pri fantu, zato je mami poslala SMS:
''Mami, danes me ne bo.''
Mami ji takoj odgovori:''Ne sekiraj se, te bo pa jutri.''


Posnetek tedna

Foto: Vrt v Cascaisu (Portugalska, 15. februar)