Aktualno

Dobro leto, ki pa bi lahko bilo še boljše / Ženska in reprezentanca U21 v Zelini

Pravi nergači so tisti, ki nikoli z nobeno stvarjo niso zadovoljni. A bi se le-ti v minulem letu morali še kako potruditi če bi želeli nergati na področju hokejskih aktivnosti, saj je v delu ZHNTS viden precejšnji premik na bolje. Predsednica te panožne zveze Sanja Kropec ima vajeti ob podpori podpredsednika Jožeta Kranjca in sekretarja Aljoša Črnko trdno v rokah, pomagajo pa ji tudi ostali člani UO ZHNTS, izboljšalo pa se tudi sodelovanje z klubi, ki so končno spoznali, da za napredek rabijo dobro organizirano in močno ZHNTS.
Lansko leto se je najprej začelo z domačim dvoranskim prvenstvom, kjer so v konkurenci članov krono vrnili v Lipovce, medtem ko so po izenačenem boju pri članicah ponovno slavile igralke Moravskih Toplic. Do konca zime smo videli še super finale v Hrvaško-slovenski ligi za članice med Moravskimi Toplicami in Mladostjo, katera je ob izdatni pomoči bivše igralke Moravskih Toplic Petre Dervarič slavila z 3:9. Prav prestopi iz slovenske lige v tujino so v minulem obdobju opozorili na dejstvo, da lahko tudi v našem prvenstvu dobimo kvalitetne igralce, ki lahko igrajo v močnih tujih ligah. Ob omenjeni Petri Dervarič je že dalj časa pri hrvaškem Zrinjevcu Andreja Rituper, v konkurenci članov pa je bil zelo odmeven prestop bratov Fujs, ki sta lani končala v prvi nemški ligi. Z igranjem za hrvaško reprezentanco sta nekoliko manj na očeh slovenske javnosti, a ne moremo mimo dejstva, da je še pred nekaj leti bilo nepojmljivo da bi lahko slovenski igralec hokeja na travi igral v prvi nemški ligi.
Kvaliteten dvoranski turnir kategorije Challenge je bil odigran v Zeleni dvorani v Puconcih, kjer je domača ekipa skupaj z turškimi predstavniki napredovala v višji kakovostni razred. Za povrh pa je bil Tadej Mikola iz domačega kluba izbran za najboljšega igralca turnirja.
V lanskem letu je po daljšem obdobju spet prišlo do tesnega sodelovanja na relaciji ZHNTS - EHF. To se je rezultiralo z dodelitvijo več evropskih turnirjev Sloveniji, oziroma našim klubom. Tako smo dobili organizacijo evropskega turnirja za reprezentance v Lipovcih in klubskega v Predanovcih in Lipovcih. Še bolj pomembno pa je ponovno oblikovanje reprezentance, kar je krona panožne aktivnosti.Prav reprezentanca je dala dodatni draž otvoritvi prvega igrišča na vodni podlagi, ki je bilo odprto v epicentru slovenskega hokeja na travi, v Lipovcih. Naša izbrana vrsta je premagala vzhodne sosede z 2:1, veterani Slovenije pa so bili boljši od ženske reprezentance z 2:0.
Na začetku jesenske sezone se je v Moravske Toplice vrnil Boštjan Puhan in v jesenskem delu prerodil člansko ekipo Moravskih Toplic, ki je med drugim po sedmih letih premagala v domačem prvenstvo Lipovce. A še pred tem je bil v Predanovcih odigran klubski evropski pokal, kjer so domačini po zmagi na zadnji tekmi proti madžarskemu Olcote z 5:4 obdržali mesto v istem kakovostnem razredu. V letu 2016 je bila pokopana srednje evropska liga imenovana tudi interliga, ki ni sledila trendom. Za zaključek so igralci Lipovcev na zaključnem turnirju na Češkem osvojili tretje mesto, medtem ko se je prve lovorike veselila domača ekipa Hradec Kralove. To je bil tudi čas, ko je že zelo dišalo po Olimpijskih igrah v Riu, ki so bile odlična promocija hokeja na travi, saj ni nihče čakal da se bosta v finalu članov udarili ekipi Argentine in Belgije. Slavili so prvi, ki pa so nekaj mesecev zatem gostovali na prijateljskem srečanju v Belgiji in pred 30 000 gledalci bili poraženi z 3:0.
Za uvod v jesenski del je bil ponovno memorialni turnir Sašo Fajs, ki je v Predanovcih videl že osem izvedb.Ker gre za pravi praznik hokeja na travi bi bila velika škoda, če bi ta festival usahnil. V oktobru minulega leta je slovenska ženska reprezentanca gostovala v hrvaški Zelini, kjer se je pomerila z veteransko ekipo Anglije. Nekdanje zvezde svetovnega ženskega hokeja na travi so bile boljše in zabile našim šest zadetkov, naše pa so se ustavile pri enem katerega je zadela Lara Črnko. Zagotovo pa je najbolj razveseljivo, da se je po ukinitvi interlige oblikovala hrvaško-slovenska liga tudi za člane. Čeprav igrajo v njej naši klubi z hrvaškimi drugo ligaši se je prvenstvo pokazalo kot zelo dobro in izenačeno. Predvsem pa je dalo novega vetra v jadra vsem klubom. Tudi hrvaškim.
Po koncu igralne sezone na prostem so že takoj na začetku novembra kadetinje Moravskih Toplic osvojile prvo mesto na tradicionalnem turnirju ''Adria junior cup'' v Poreču.
V decembru so v Moravskih Toplicah proslavili 20-let delovanja in z tem postali šesti klub ki je preživel 20 let neprekinjenega delovanja.
Če povzamemo dogodke minulega leta, moramo priznati, da se stvari v slovenskem hokeju na travi počasi premikajo na bolje, a zaradi nekaterih specifičnih stvari značilnih za ta šport, tektonskih premikov v kratkem času ni za pričakovati.
(jč)


Ženska in reprezentanca U21 v Zelini

Prihajajoči podaljšani vikend bo pri naših južnih sosedih, v Zelini zelo močan reprezentančni turnir za igralce do 21 let in za ženske. Naši fantje, ki se pripravljajo za domači turnir teden pozneje bodo z tem imeli težko generalko, saj se jim bodo nasproti postavili vrstniki iz Belorusije, Hrvaške, Katarja, Irana in Slovaške.Na težki preizkušnji bodo tudi naše reprezentantke, ki bodo imele za nasprotnice Hrvatice, Švedinje in B reprezentanco naših južnih sosedov.
(jč)


Misel tedna

Kar koli ti življenje da, pa naj bo še tako težko, bodi močan in se ponašaj kot, da je vse v redu. Kajti: tudi močni zidovi se tresejo, a se nikoli ne zrušijo.


Morda niste vedeli

Odpadla plastika je danes svetovni problem. Letno je naredimo okrog 78 milijonov ton, in samo 5% je recikliramo. Večina konča v oceanih. Danes so oceani že tako obremenjeni z plastiko, da pride na 5 kg rib v oceanih en kg plastike. Povprečno en Slovenec letno odvrže 400 kg plastike.


Na današnji dan

3. januar: Aljaska je leta 1959 postala 49. zvezna država Združenih držav Amerike. Te so državo odkupile od carske Rusije za 7,2 milijona dolarjev (z inflacijo bi leta 2002 to zneslo okoli 90 milijonov).


Vic tedna

Na fakultetnem plesu Američan povabi Švedinjo na ples. Med plesom jo narahlo stisne in reče:''V Ameriki temu rečemo objem.''
Švedinja odgovori:''Jaa, na Švedskem tudi.''
Malo pozneje ji da na usta cmok in reče:'' V Ameriki temu rečemo poljub.''
Švedinja:''Jaa, na Švedskem tudi.''
Po koncu večera in po nekaj pijačah jo odpelje na travnik in se spravi k seksu: ''V Ameriki temu rečemo sendvič na travi.''
Švedinja pa odgovori:''Jaa, tudi na Švedskem temu rečemo sendvič, samo da damo notri več mesa.''


Posnetek tedna

Foto: Tradicionalne oslovske dirke v Zatonu.