Evropski krog se širi

Sezona hokeja na travi je razdeljena na igranje na prostem in tisto prehodno obdobje, ko se hokejisti podijo za žogico v dvorani. In po vsakem obdobju je čas, da se pregledajo rezultati. Ponavadi se v Sloveniji pregleda kako so zadovoljni klubi, a prav je, da pokukamo malo tudi čez planke in pogledamo, kaj je prineslo dvoransko obdobje tako na evropski reprezentančni kot klubski ravni.
Pravzaprav je skupni imenovalec teh ugotovitev dejstvo, da se je kvaliteta evropskega hokeja zelo povečala in se krog favoritov iz leta v leto dopolnjuje. Na klubski ravni so v zadnjih letih pri fantih tisti, ki krojijo vrh tako Nemci kot Avstrijci. Od tu naprej pa je mogoče marsikaj. Svoje iz leta v leto prispevajo klubi iz domovine hokeja na travi, iz Anglije, pa iz Belgije, Irske, Danske in še kje. Žal vse prevečkrat kroji usodo najboljšim denar, zaradi katerega občasno ne vidimo najboljših ruskih predstavnikov, ki so že več krat bili kazensko premeščeni v nižje kategorije. Ne moremo spregledati Turčije, ki zagotovo v zadnjih letih najbolj napreduje, pa čeprav se na tamkajšnji Zvezi gredo občasno držanja evropskih pravil malo po domače in jih posledično lahko včasih doleti kakšna kazen EHF. Vidno je napredovanje Baltskih držav, obstala pa je Polska, ki je vrsto let predstavljala najbolj napredujočo evropsko hokejsko državo. Pri fantih so v zadnjih letih dali manj od pričakovanega španski klubi. Zato pa so njihove igralke že dve leti bile finalistke in vedno so jih premagovali nemški klubi. Ja, tudi v ženski konkurenci je ekip, ki merijo zelo visoko precej. Več kot moški kolegi ponujajo ženski klubi iz Francije, pa Ukrajine, Litve, Švedske in ponovno Turčije. Nekaj podobnega je na reprezentančni ravni, kjer pa Belgijci dajejo boljši vtis, kot na klubski ravni. Več pozornosti reprezentanci dajejo v Rusiji, ki je letos odigrala enega najboljših turnirjev. Ob tem povejmo, da je v zimskem času velik osip najboljših evropskih igralcev predvsem na račun igranja v močni in bogati indijski ligi, ki se igra prav v (za nas) zimskem obdobju. Spremljanje omenjenega prvenstva je popularno tudi med številnimi našimi igralci.
In kje se tu najdejo naši klubi? V letošnji dvoranski sezoni smo imeli samo enega predstavnika, in sicer v konkurenci članov. Triglav Predanovci je igral v kategoriji Challenge 2, medtem, ko se ekipa Moravskih Toplic evropskega turnirja ni udeležila. Pogrešali smo tudi reprezentančne nastope, ki so že nekaj časa v mirovanju, a so se stvari tu premaknile in že tekom letošnjega leta naj bi se ponovno zbrali fantje in dekleta , ki bi branili državni grb. Triglav je izpolnil pričakovanja in se uvrstil v kategorijo Challenge 1, kjer pa je pošteno rečeno primerno mesto za naše predstavnike. Za kaj več - napredovanje v kategorijo Trophy, bi se moral zgoditi že pravi čudež. No ja. Če pa se bo kdaj naša liga res povečala, kot si je to zadalo sedanje vodstvo ZHNTS, potem... potem bodo drugi pisali, da se je krog dobrih ekip in reprezentanc povečal še za enega. Za Slovenijo.

Foto: Ekipa Triglava Predanovci, ki je nastopala na tekmah evropskega pokala v Puconcih.
(jč)


Misel dneva

Bogat ni tisti ki veliko dobi. Bogat je kdor veliko da.


Morda niste vedeli

Airbus - A380 porabi na uro 17.900 l goriva in ima rezervoar za 310.000 l goriva, kar je 13 cistern. V višino meri 24 m, razpon kril je 80 m in dolžina 79 m.


Na današnji dan

8. III 1953 je bila predstavljena in prvič ponujena Cockta. Dogodek se je zgodil (kje drugje kot) v Planici na smučarskih skokih. Cockta je bila takrat narejena kot nekakšna vzhodno evropska Coca-Cola. Kateri okus vam bolj odgovarja?