Polovičen izplen Moravskih Toplic v Zelini / Brata Fujs odslej za hrvaško reprezentanco / Avstrijcem odvzet primat

V sklopu hrvaško-slovenske lige v dvoranskem hokeju na travi so igralke Moravskih Toplic gostovale v najbolj hokejskem kraju na Hrvaškem, v Zelini. Tokratne nasprotnice so bile domačinke, ki tekmujejo z dvema ekipama. Proti vsem pričakovanjem je mlajša boljša od izkušene starejše, kar pa niti ni presenetljivo, saj mlade Zelinčanke igrajo v močni avstrijski ligi.Prav te pa so bile prve nasprotnice naših prvakinj.V izenačenem in zelo kvalitetnem srečanju so igralke Moravskih Toplic imele v končnici kar tri kratke kote, zadele vratnico, bile dvakrat z vratarko iz oči v oči in po vsem tem bile na koncu prekratke za gol. To je po treh letih prvi poraz z Zelino v dvorani, z ekipo ki ogromno obeta v ženskem hokeju in ekipo, ki se bo v prihodnosti zagotovo spogledovala z tekmami najvišjega ranga. Srečanju, ki je bilo zelo borbeno, dinamično in gledljivo je v večernem terminu sledil dvoboj z igralkami, ki imajo vse karakteristike članic. Tudi v tem dvoboju so tako kot v prvi tekmi prve zadele domačinke, a so igralke iz Moravskih Toplic ob odmoru že imele rezutatsko prednost. Naše hokejistke so diktirale tempo igri in predvsem nadzorovale potek igre v obrambi. Končni rezultat povsem ustreza dogodkom na igrišču. Da dobimo pravo oceno o tem kakšen klub je Zelina dajmo informacijo, da si klub kupuje svoj avtobus - po sistemu največjih klubov - ki bo služil izključno za prevoz vseh selekcij v klubu. In v klubu je več kot 300 aktivnih igralcev in igralk.
Prihajajoči vikend bodo pele palice v dvorani Osnovne šole III v Murski Soboti. Odigran bo namreč drugi turnir domačega prvenstva z začetkom ob 9.00 uri.

Hr-slo liga
Zelina ml. : Moravske Toplice 4:3 (3:1)
Strelke za M.Toplice: Melanie Smodiš, Sanja Kropec in Laura Schmidlechner.

Moravske Toplice : Zelina st. 4:2 (2:1)
Strelke za M.Toplice:Sanja Kropec 2, Lucija Toplak in Tjaša Vrečič.
(jč)


Brata Fujs odslej za hrvaško reprezentanco

Kar se je namigovalo in do neke mere tudi pričakovalo se je v teh dneh tudi uradno potrdilo: brata Fujs, ''naša'' trenutno najbolj vroča hokejista na travi sta sprejela ponudbo hrvaške zveze za hokej na travi in bosta odslej ob sprejemu hrvaškega državljanstva igrala za tamkajšnjo reprezentanco. Gregor in Anže sta že dobra dva meseca bila na pripravah z reprezentanco naših južnih sosedov, kar je bil tudi razlog, da nista igrala na turnirju v Puconcih v začetku decembra, ko je prav Zelina bila zmagovalec prvega trurnirja pod organizacijo ZHNTS.
Fujsa sta začela hokejsko pot v Predanovcih, kjer sta igrala v vseh selekcijah, vključno v članski. Od tu sta šla v Avstrijo in od tam v hrvaško Zelino. Omenimo, da se hrvaška reprezentanca udeležuje vseh reprezentančnih tekmovanj in ni dvoma, da jima tamkajšnja reprezentanca nudi večji izziv. Tako sta minuli vikend že z Hrvaško sodelovala na reprezentančnem turnirju drugega kakovostnega razreda na Portugalskem, kjer pa je igral le Gregor, saj je mlajšemu Anžetu manjkalo pet dni do pravice za nastopanje. Od njegovega zadnjega nastopa za Slovenijo je namreč minilo le 361 dni. Kaj lahko pa se tudi zgodi, da bosta z Hrvaško igrala svetovno ligo. Ima pa omenjeni prestop tudi temno plat. Zgodil se je brez vsakega obvestila vodstvu ZHNTS, ki je informacije o spremembi državljanstva dobilo koluarsko.
Prav zato ima predsednica ZHNTS Sanja Kropec o tem prestopu svoj pogled: "Glede na to, da se v okviru ZHNTS nismo imeli priložnosti pogovoriti z igralcema, težko komentiram njuno odločitev in potezo. Z vidika želje igralcev po igranju kakovostnih tekem na ravni reprezentanc njuno odločitev razumemo, si pa želimo, da bi vsi igralci, ki so registrirani v tujih klubih sčasoma prepoznali trud ZHNTS po razvoju in nadgradnji ter se odločili za ponovno vključitev na domači teren. Svoje znanje so pridobivali v slovenskih klubih, imeli možnost preizkusiti tekmovanja v tujini, sedaj pa bi bilo odgovorno in smiselno, če bi svoje izkušnje prenesli v domače ekipe ter postali ambasadorji slovenskega hokeja." A kakor koli že, v slovenskih hokejskih krogih jima vsekakor želijo uspešno hokejsko pot.
(jč)


Avstrijcem odvzet primat

Minuli vikend so širom po Evropi bile na delu reprezentance v dvoranskem hokeju na travi. Tisto najvišjega razreda je bilo v češki prestolnici Praga, kjer se je zbral cvet evropskega moškega reprezentančnega hokeja. In številni gledalci (tudi nekaj iz Slovenije) so imeli kaj za videti. Reprezentance, razdeljene v tri skupine so prikazale najbolj izenačen hokej doslej, in prav do zadnjih piskov se ni vedel zmagovalec. Tako letos ni bilo v ospredju Nizozemske, kjer je to nacionalni šport in ki je v minulih letih krojila svetovni vrh. Letos so spet blesteli Rusi, ki so v polfinalu šele po kazenskih strelih bili poraženi od lanskih prvakov Avstrijcev, odlični pa so bili tudi Nemci, ki so v drugem polfinalu domačine premagali z visokih 5:0. V predzadnji tekmi prvenstva so v boju za 3. mesto Rusi bili boljši od Čehov z 4:3, v finalu pa so Nemci z 2:3 premagali naše severne sosede Avstrijce.
Za nas je bil zanimiv tudi turnir drugega kakovostnega razreda, kjer so sodelovali naši južni sosedje Hrvati, z našima nekdanjima reprezentantoma Gregorjem in Anžetom Fujsom. Turnir je potekal v portugalskem Espinhu. Da je v tej skupini moč videti tudi nekdaj najmočnejše evropske reprezentance potrjuje dejstvo, da sta v tej skupini tudi Anglija (domovina hokeja na travi) in Belgija, ki je v zadnjem desetletju najbolj napredovala. Prav slednja je bila zmagovalka turnirja, pred reprezentanco Danske, medtem ko so naši sosedje osvojili sedmo mesto. Hrvaška je premagala Škotsko (zadnje uvrščeno ekipo turnirja) vse ostale tekme z izjemo Anglije pa zgubila za gol.
Zmagovalka turnirja tretjega kakovostnega razreda je Italija, medtem ko Slovenije tokrat spet ni bilo na prvenstvu. Naslednji vikend se bodo udarila dekleta.
(jč)


Misel dneva

Naj se dobrih ljudi še tako ne sliši, se zaradi njih splača živeti. Albert Einstein


Morda niste vedeli

Tekstilna industrija je druga najbolj onesnažujoča industrija. Da se izdela ena najbolj enostavna majica z kratkimi rokavi se potroši okrog 2500 litrov vode - pretežno za pridobitev bombaža. Prav v pridobitvi bombaža se skriva ogromna poraba vode - tako velika, da je presahnilo kar nekaj jezer.


Na današnji dan

19. I. 1966: Osem dni po nenadni smrti premierja Šastrija je bila za predsednico indijske vlade izvoljena Indira Gandhi. Rojena 1917, umrla pa nasilne smrti 31. oktobra 1984, potem ko jo je ubil ekstremist iz skupine sikov, sicer njen osebni stražar.