Aktualno

V Lipovcih bo igrišče z vodno podlago / Hrvaški pokal tudi s slovenskim pridihom

Da so Lipovci epicenter slovenskega hokeja na travi potrjuje dejstvo, da so najstarejši aktivni klub v Sloveniji, za povrh pa so imeli prvo igrišče z umetno travo v Sloveniji. Leta 1992 je bilo peščeno igrišče z umetno travo nekaj, kar so hokejski klubi v vzhodni Evropi lahko le sanjali. A marljivi Lipovčani so ob precejšnji podpori članov kluba in vseh vaščanov bili dovolj drzni, da so se lotili velikega projekta. Za otvoritev pa so ob velikem medijskem pompu povabili tudi takratnega predsednika Slovenije Milana Kučana, ki je v mladosti bil prav tako hokejist na travi. In sedaj so Lipovčani pred novim izzivom. Zadali so si cilj, da v prihajajočem letu obstoječe igrišče spremenijo v tisto z vodno podlago. Le-to bo prvo v Sloveniji in bo precej varnejše od peščenega. Če so igralci ob padcu na peščenem igrišču lahko dobili grde odrgnine, bodo na novi podlagi zgolj mokri.
Kako potekajo priprave na velik projekt nam je zaupal predsednik kluba Lipovci Franc Maučec (čigar oče je bil tudi eden od najbolj aktivnih pri izgradnji peščenega igrišča): ''Pričakujemo, da bomo z novo podlago privabili več mladine, izboljšali se bodo pogoji za delovanje in s pogoji za treniranje se bomo približali velikim evropskim klubom. Travo smo dobili brezplačno od Evropske hokejske federacije in to v nemškem Darmstadtu. Od tam nam je stroške prevoza pokrila občina Beltinci za kar smo ji zelo hvaležni. Od tu naprej pa so še stroški namakalnega sistema v višini 25,000.- EUR, pa spodnjega ustroja - pene v višini 70,000.- EUR in vse urejanje okoli igrišča, tako da bo celoten znesek okrog 100,000.- EUR. Vendar je to bistveno manj od novega, ki bi stalo okrog 350,000.- EUR. Sedanje igrišče bi naj normalno služilo še vsaj 10 do 15 let. Pri pokritju stroškov čakamo tudi na pomoč države, saj smo se oglasili pri OKS, kjer smo dobili nadaljnja navodila, del bo prispevala občina Beltinci in Krajevna skupnost Lipovci, člani kluba pa bomo pomagali z prostovoljnim delom.
Pričakovanja so velika in računamo, da bomo z deli začeli že v mesecu marcu. Pri projektu nam je vso podporo dala tudi Zveza za hokej na travi Slovenije, mislim pa, da si tudi ostali klubi želijo, da dobimo tak športni objekt.''
In če vemo kako dobro se je vključila cela vas že pri 50-letnici kluba, ni nobenega razloga, da nebi verjeli, da bo zastavljen cilj v Lipovcih izpolnjen.

Foto: Umetna trava v Lipovcih že čaka (foto: HK Lipovci)
(jč)


Hrvaški pokal tudi s slovenskim pridihom

Odkar ima slovenski hokej na travi svoje predstavnike tudi v hrvaških klubih je pozornost na dogajanja pri naših južnih sosedih pomalem vedno prisotna. Tako so minuli vikend odigrali turnir za dvoranski pokal Hrvaške in to kar v Splitu, kjer je bil lani formiran nov hokejski klub Spartanac. V konkurenci članic, kjer je že dober mesec članica zagrebške Mladosti donedavna igralka Moravskih Toplic Petra Dervarič je njen klub v pofinalu premagal Zelino s 5:0 v finalu pa še Trešnjevko z visokih 9:1. Na vsaki tekmi je Petra dosegla po dva zadetka.
Triumfalno je bilo tudi igranje bratov Fujs v vrstah Zeline. V četrtfinalu je Zelina premagala Mladost s 5:0 ob enem zadetku Anžeta Fujsa, v polfinalu je z 8:3 pokleknila ekipa Jedinstva (Anže 2 zadetka) v finalu pa je bila Zelina boljša tudi od Trešnjevke, ki igra izrazito boljše v dvorani kot na prostem. Rezultat: 9:3 ob enem zadetku Anžeta Fujsa.
Razširjeno hrvaško dvoransko prvenstvo se bo (tudi ob prisotnosti članic Moravskih Toplic in kluba AHC Budimpešta) nadaljevalo po Novem letu.
(jč)


Misel dneva

Ko imaš vse, ne vidiš ničesar. Spregledaš šele, ko nimaš ničesar. Tolstoj


Morda niste vedeli

Najstarejši fosilni ostanki metuljev so stari čez 190 milijonov let. Pri nas jih živi 3600 vrst. Nekaj posebnega je metulj Mravljinčar, ki se razvija v mravljiščih, kjer pridobi kar 95% telesne teže na račun gostiteljev - mravelj, ki pa ga ob zapuščanju mravljišča pogosto pojejo. V Veliki Britaniji in na Nizozemskem so metulji skoraj izumrli in jih sedaj intenzivno vračajo v naravo.


Na današnji dan

22. XII.: Francoski artilerijski kapetan Alfred Drajfus je leta 1894 bil obsojen na dosmrtni zapor na osnovi lažne obtožbe, da je Nemcem prodal vojno skrivnost in tako bil poslan v zapor na Hudičevih otokih v Francoski Gvajani. Pod pritiskom javnosti so ga leta 1906 rehabilitirali.


Spoštovani prejemniki e-novic, v pričakovanju Novega leta Vam želimo prijetne Božične praznike in vse najboljše v prihajajočem letu

Uredništvo e-novic