Aktualno

Angležinjam in Nizozemcem evropska krona / V Predanovcih vrhunski hokej

Letošnje evropsko prvenstvo v hokeju na travi se je odvijalo v domovini tega športa, v Angliji. Ja, res je, domovina hokeja na travi je v Angliji in ne Indiji, kot so prepričani številni ljubitelji športa.
Tokratno, odlično organizirano in obiskano Evropsko prvenstvo je potekalo na igrišču ''Kraljice Elizabete'' v Londonu, torej na tistem, kjer so pred tremi leti potekali boji za ...

olimpijske naslove. In tudi tokrat ni šlo brez presenečenj, saj so se v polfinale v moški konkurenci prebili Irci, ki so v odlični hokejski predstavi le z 1:0 klonili proti favorizirani Nizozemski. Le-ta je v finalu imela za nasprotnika Nemčijo, katera je v polfinalu šele po t.i. shoot-out strelih premagala domačine, Angleže. In prav v tekmi za 3. mesto so ponovno udarili Irci, ki so v tekmi s posebnim tekmovalnim nabojem premagali domačine s 4:2. Finale med Nizozemci in Nemci pa je pisal neverjetno zgodbo. Nizozemci so ob polčasu vodili s ponižujočih 5:0. In ker doslej na nobenem finalu še ni bilo primera, da poraženec ne bi dosegel zadetek, so Nizozemci začeli hlastati tudi za tem dosežkom. Pa jim ni uspel. V izdihljajih tekme je nemška ekipa dosegla zadetek za končnih Nizozemska 6, Nemčija 1.
Več od doseženega se je v moškem delu prvenstva pričakovalo predvsem od Belgijcev in Rusov. Predvsem slednji so v svoji mreži videli tudi dvomestno število zadetkov.
Prave hokejske poslastice z izredno dosti tekanja in z odličnim tehničnim znanjem so ponudile tudi tekme članic, kjer so v polfinalu odlične Nizozemke z 1:0 premagale večne konkurentke Nemke, nakar je v drugem polfinalu Anglija z 2:1 premagala Španijo, ki je z uvrstitvijo v polfinale dosegla zastavljeni cilj. Španke v tekmi za 3. mesto niso imele pravih možnosti za uspeh, tako da je 5:1 za Nemke pravi pokazatelj razmerja moči na igrišču. V finalu pa spet poslastica. Nizozemke so proti domačinkam vodile že z 2:0 in imele premoč v igri. Zaključek srečanja pa je ob pet-minutni izključitvi dveh Nizozemk dal krila Angležinjam, ki so želele prekiniti 24-letni urok, ko nobena njihova reprezentanca ni osvojila evropskega naslova. In uspelo jim je. Dekleta so najprej do konca tekme izenačile, v nadaljevanju pa preko shoot-out strelov, ko iz 22-metrskega prostora gre napadalec proti vratarju po sistemu 1 na 1, zmagale s 3:1. In od tu naprej je vse bilo v znamenju angleškega slavja.
(jč)


V Predanovcih vrhunski hokej

Verjetno ne bomo nič pretiravali če povemo, da sta v Predanovskem športnem parku gostovala dva najmočnejša hokejska kluba doslej v Sloveniji. V sklopu priprav na prihajajočo sezono sta se namreč v Predanovcih pokazala bivši klub Gregorja Fujsa, dunajski WAC (letošnji pokalni zmagovalec v Avstriji) in novi delodajalec bratov Fujs, hrvaška ekipa Zelina, ki je v lanskem letu bila razglašena za Naj klub po izboru EHF.
Oba nasprotnika sta se medsebojno pomerila dva krat. V prvem obračunu so slavili Avstrijci s 6:4, v drugem srečanju pa je slavila ekipa Zeline, za katero je ob rezultatu 2:3 zadetek dosegel tudi starejši od bratov Fujs, Gregor. V nedeljo popoldan je bilo odigrano še srečanje med domačim Triglavom in WAC-om, v katerem pa je po pričakovanju bila avstrijska ekipa boljša. Za domačine sta zadela Jernej Horvat in Uroš Stanko.
Medtem pa se v Predanovcih pripravljajo na že sedmo izvedbo evropskega mladinskega hokejskega festivala, znanega kot memorialni turnir Sašo Fajs. Letos prihaja 30 klubov iz šestih držav. Tekmovalo pa se bo v petih selekcijah. Na podlagi izkušenj iz minulih let nas čaka še en športni praznik.
(jč)


Misel dneva


V svetu so tri stvari, ki se ne vračajo: čas, besede in priložnosti.


Morda niste vedeli


Klopi živijo 2-3 leta in v tem času pijejo kri zgolj do 3 krat. Na svetu je okrog 800 vrst klopov od tega 16 v Sloveniji. Zime preživijo z lahkoto.