Brata Fujs pred hokejskim rajem

V teh dneh je poznovalce hokeja na travi v Sloveniji prijetno presenetila novica, ki je medtem že postala uradna - brata Fujs se selita v hrvaško Zelino.
A pojdimo lepo po vrsti. Slovenski hokej na travi je v svoji, skoraj 70 letni zgodovini doživel marsikaj in dobil svoj trajni domicil v severovzhodni Sloveniji. V tem času je v naših ligah igralo kar precej tujcev od Hrvatov, Srbov, Slovakov, Angležev, do Nizozemcev in Nemcev. V zadnjem obdobju so se stvari precej postavile na glavo ...

in v tujino je najprej odšel Gregor Fujs (Wac, Avstrija), zatem Andreja Rituper (Zrinjevac, Hrvaška) in nato še Uroš Temlin (Gradec, Avstrija). Prav Fujsov odhod v odlično vodeni klub v avstrijski prestolnici je bil tudi dobro medijsko podprt in potem, ko je na koncu sezone Gregor Fujs s svojim klubom osvojil avstrijski pokal in zasedel tretje mesto v državnem prvenstvu je bilo splošno prepričanje, da bo njegova era v avstrijski prestolnici dolga. Tudi zato, ker je v klubu odigral vidno vlogo in tudi zato, ker se je sam v ekipi odlično počutil.
A julija sta z 19-letnim bratom Anžetom, ki je bil najboljši igralec zadnjega dvoranskega prvenstva Slovenije, dobila ponudbo iz HK Zelina, Hrvaška. Še pred tem so jima predstavniki kluba predstavili zastavljen projekt, ki ima v načrtu sestavo odlične ekipe, katera bi naj v nekaj letih igrala Evropsko hokejsko ligo. To pa je zagotovo cilj vsakega hokejista na travi. Po danem času za razmislek je najprej soglasje za prestop dal Anže, zatem pa je za izpisnico iz WAC-a zaprosil še starejši od bratov Fujs, Gregor. O razgovoru za odhod z Dunaja je Gregor povedal: "Teden po prvem razgovoru sem se na Dunaju sestal z trenerjem WAC-a ter mu razložil zadevo. Na koncu so mi tudi Dunajčani ponudili pogodbo, ki je bila ugodnejša od tiste iz Zeline. Vendar sem se ob dejstvu, da bom v Zelini lahko igral skupaj z bratom odločil, da zapustim Dunaj. Priznam, bilo mi je težko in s pismom sem se obrnil tako na vodstvo kot soigralce. Na koncu so se vsi strinjali z mojim odhodom. Kako dobro smo se razumeli v klubu potrjuje dejstvo, da mi je ob odhodu precej igralcev poslalo pošto z dobrimi željami. Oba z bratom si želiva predvsem igrati dober hokej in to je bil v zadnji sezoni eden večjih problemov, saj treningi Triglava več niso zadoščali za igranje v avstrijski ligi. Tudi to bo zdaj drugače, saj bova z bratom 2 do 3 krat tedensko šla na trening v Zelino, ostale treninge pa opraviva z Triglavom."
Povejmo, da je Zelina mesto z 11.000 prebivalci, ki živijo za hokej na travi. Mesto se nahaja dobrih 20 km pred Zagrebom. Lani je bil klub pri evropski hokejski federaciji izbran za najbolj napredujoči evropski klub, ki za povrh ima še povsem nov hokejski center. Na položaju predsednika kluba je znan gospodarstvenik Damir Hrupec, ki je tudi v vlogi predsednika Hrvaške hokejske zveze. Ob koncu pogovora je Gregor še dodal: "Marsikdo misli, da v hokeju na travi ni denarja. V Zelini dokazujejo, da ni tako. Vsak igralec dobiva redno mesečno plačo in vse stvari so urejene."
H komentarju je Anže še dodal: "Z Gregorjem sva celo mladost bila soigralca. Zadnje tri leta pa praktično nisva odigrala skupaj nobene uradne tekme. Odslej bo drugače in že se veselim najinega skupnega igranja."
Ker gre za prvi profesionalni pogodbi v Sloveniji so zadovoljni tudi v ostalih hokejskih klubih. Take poteze namreč naredijo hokej še privlačnejši in zanimivejši. Tudi za mlade. In če se bo v naši soseščini igral v prihodnje hokej na travi najvišjega razreda si ga bo zagotovo ogledalo tudi precej Slovencev. In zagotovo tudi zaradi obeh bratov Fujs.

Brata Fujs. Levo Gregor, desno Anže, na fotografiji še v dresu WAC-a.

Foto: Brata Fujs. Levo Gregor, desno Anže, na fotografiji še v dresu WAC-a.

(jč)