Aktualno

Hokejsko druženje v Vrbovcu

V dneh, ko se slovenska športna javnost pretežno ukvarja s tekmami za svetovni pokal v alpskem smučanju za ženske in ko je redna debata med ljubitelji športa o rušenju rekorda v Planici, se ljubitelji hokeja na travi intenzivno pripravljajo na prvenstvo na prostem. A v teh trenutkih to ni glavna skrb hokejskih delavcev. Prihajajoči vikend se bo namreč v Vrbovcu pri Zelini zgodil razširjen hokejski sestanek na najvišji ravni za ta del Evrope.
Za kaj gre? Še v času predsedovanja sedaj že bivšega predsednika ZHNTS Aleša Skaliča je prišlo do sestanka med slovenskimi in hrvaškimi športnimi funkcionarji. Takrat je beseda sicer tekla pretežno o sodelovanju slovenskih klubov v skupni ligi a v nadaljevanju je pogovor stekel še o številnih drugih problemih, ki tarejo hokejiste na obeh straneh meje. Prav zato je z strani tedanjega našega predsednika g. Skaliča (za katerim žalujejo ob naših klubih tudi hrvaški hokejski delavci) prišlo do predloga po skupnem sestanku hokejskih predstavnikov srednje Evrope, na katerem bi se govorilo o problemih, ki so skupni za vse Zveze in o možnostih o skupnem nastopanju. Predlog so tedanji gostitelji Hrvati sprejeli in sedaj se bo druženje zgodilo v Vrbovcu pri Zelini prav pod okriljem Hrvaške hokejske zveze. Na sestanek so vabljeni predstavniki Zvez iz šestih držav, Slovenijo pa bo na dvodnevnem sestanku zastopal prav g. Skalič. Vendar vse le ne teče gladko. Na sestanek je vabljeno več ljudi iz vsake države, prav tu pa se vidi vsa nemoč sedanje ZHNTS, saj praktično ni drugega predstavnika, ki bi iz Slovenije bil pripravljen na udeležbo na omenjenem sestanku. Prav zato bo v sredo prišlo do še enega sestanka predstavnikov klubov in g. Skaliča, ki si želi na sestanek s predlogi in vizijo katero so si zadali slovenski hokejski delavci. Da hokejski zbor poteka na zavidljivo visoki ravni potrjuje dejstvo, da se bo sestanka udeležil tudi predstavnik Evropske hokejske federacije g. Norman, ki je zadolžen na evropski Zvezi prav za razvoj hokeja. Vsekakor bomo o rezultatih druženja še poročali.
(jč)
Misel dneva
"Naj te ne bo strah, če napreduješ počasi; boj se le, da ne obstaneš." Kitajski pregovor
Morda niste vedeli
Prve tekme v Planici, februarja 1934, se je udeležilo 14 skakalcev: 9 Norvežanov, 3 Avstrijci in 2 Slovenca. Prvi val navdušenja je povzročil Norvežan Sigmund Ruud, ko je skočil 86.5 metra in za en meter zgrešil takratni svetovni rekord. Na koncu pa so tekmovalci skakali iz najvišjega naleta in rekord je 'potolkel' norveški skakalec Birger Ruud s skokom 92 metrov. Ta skok je pomemben člen planiške smučarsko­skakalne zgodovine, saj je to prvi rekord, dosežen na naših tleh. Istega dne je bil dosežen tudi jugoslovanski rekord, ki ga je 'priskakal' junak dneva Franc Palme.