Aktualno

Dvoranska sezona po sistemu ''toplo - mrzlo''

S končanjem tekem evropskih pokalov se praviloma konča dvoranska sezona hokeja na travi. In tej tradiciji se ni izneverila niti sezona 2014/15, ki je torej dokončno končana. Kakšne so ugotovitve za minulo sezono in kje je naš dvoranski hokej, ki se v Evropi in svetu neverjetno širi in dobiva na priljubljenosti?

Pravzaprav nas sezona ni razočarala kljub dejstvu, da se je šlo v prvenstvo s precejšnjo mero negotovosti. Morda so še največje razočaranje tekme interlige, kjer je za naše predstavnike v konkurenci članov ostalo zgolj nekaj drobtinic. Od obeh klubov, ki sta igrala v tem tekmovanju so celo več prikazali igralci Moravskih Toplic, ki so še najbolj razočarali prav v srečanju z Lipovci, kar nekaj tekem pa so odigrali odlično. Še najbolj tisto s poznejšimi prvaki, ekipo Soroksari, kjer jim je zmaga odšla iz rok tudi ob pomoči sodnikov. Ekipa Lipovcev pa je po več letih doživela poraz z dvomestnim številom prejetih zadetkov. Toda že na tekmah evropskega pokala so Lipovci pokazali, da jih nikoli ne smemo odpisati. Čeprav morda kdo smatra, da je izpad iz skupine polomija, ne moremo mimo dejstva, da so se igralci Lipovcev povsem enakovredno kosali z eminentnimi nasprotniki in da se je tudi na tem tekmovanju pokazalo, da je ob dveh enakih resnicah tista od večjega in močnejšega bolj resnična. Kar bi naj pomenilo, da če prihajaš iz majhne hokejske družine, moraš pokazati bistveno več kot tisti, ki imajo bogato in dolgo hokejsko tradicijo. In taki ne smejo kar tako

izpasti iz skupine. Sicer pa je tako povsod in zakaj bi bilo v hokeju drugače. Škoda, saj je HK Triglav, ki bo prihodnje leto zastopal Slovenijo na tovrstnem tekmovanju letos res blestel v domačem dvoranskem prvenstvu. Izredni Anže Fujs je kljub mladosti dajal moč ekipi, ki pa je bila ob njegovi odsotnosti bistveno šibkejša. Triglav ima še enega močnega jokerja v drugem od bratov Fujs. Ob morebitni Gregorjevi vrnitvi iz Avstrije bi ta ekipa bila tako močna, da bi kaj lahko bila konkurenčna tudi v Evropi, s spogledovanjem vse do skupine Trophy. In tu je največji razlog za žalovanje izpada Lipovcev. Konec koncev se pri igranju v evropskih pokalih brani interes slovenskega hokeja in vsaj pri tovrstnem tekmovanju bi morali sicer včasih zelo samoljubni klubi imeti skupni interes. Morebitna organizacija tekem evropskega pokala v prihodnji sezoni v Zeleni dvorani v Puconcih pa bi bila še zadnja nadgradnja letošnje uspešne triglavove sezone. Letošnje dvoransko prvenstvo so bolje od minulih let odigrali tudi člani Moravskih Toplic, ki pa se bodo morali predvsem naučiti zadevati vsaj iz čistih priložnosti. Tega letos niso vedeli. Hokejisti Lipovcev so se še eno sezono pripravljali za dvoransko prvenstvo na prostem, saj jim v domači občini ne pridejo naproti z uporabo dvorane in to kljub vsem dosedanjim doseženim rezultatom.

Članice so igrale dvoranski hokej na dveh frontah: v srednje evropski ligi in v domačem prvenstvu. Za prvo velja, da jo Hrvati vodijo naravnost odlično. Tudi letos so v Moravskih Toplicah, kjer so združili igralke iz obeh naših klubov, vložili precej truda, da je vse potekalo brez zapletov. Do pred kratkim. V skladu z slovensko folkloro je potrebno stvari, ki tečejo dobro nekoliko premešati in tako je sredi sezone iz neznanih razlogov ekipo zapustila Mateja Grah, po dvoranskem prvenstvu pa je za izpisnico zaprosila še Tanja Könye. In to kljub dejstvu, da so se v skupni ekipi na začetku sezone dogovorili, da med celotno sezono ni možen izstop ali prenehanje igranja. Tako so morali v ekipo Moravskih Toplic povabiti vse mlade kadetke, da so sploh lahko izpeljali prvenstvo in odigrali finale srednje evropske lige. Razočaranje je toliko večje, ker samostojno v prihodnji sezoni v teh tekmovanjih ne bo mogla igrati nobena ekipa, če pa spomladanske sezone na prostem Moravske Toplice ne bodo odigrale do konca, potem v naslednji sezoni ne bodo sprejeli slovenskega predstavnika. In tako bo spet izgubil ženski hokej. Sicer se v Moravskih Toplicah pretirano ne sekirajo, saj imajo po volilni skupščini smele načrte, vsekakor pa športnega direktorja Dejana Küčana ne čaka lahko delo. Finalna tekma domačega dvoranskega prvenstva članic je bila kljub prejšnjim in poznejšim peripetijam prava reklama ženskega hokeja in ni nakazovala vseh problemov, ki jih ima ženski hokej. Na srečo, saj si ga je ogledalo lepo število gledalcev.

Kljub vsemu navedenemu pa se iz leta v leto ponavljajo ista vprašanja: kdaj bomo imeli prvenstvo Slovenije v bolj številčni ligi. Vedno znova se ob takih vprašanjih spomnimo trditev bivšega športnega vodje Moravskih Toplic, ki je vedno trdil, da bi raje bil drugi v ligi z desetimi klubi kot prvi v tekmovanju z tremi.
(jč)
Tudi Nemke najboljše
Zadnje dejanje letošnje dvoranske sezone v hokeju na travi so bile tekme evropskih pokalov za članice. Cvet evropskega ženskega hokeja se je zbral v litovskem kraju Siauliai in določil kdo se bo do naslednjega prvenstva kitil z nazivom najboljšega kluba v Evropi. To so igralke nemškega univerzitetnega kluba Hamburg, ki so v finalu bile boljše od španske ekipe Club de campo De Madrid. V nižji kakovostni razred izpadata predstavnika Anglije (HC Reding) in Francije (Cambrai HC). Tam bosta zamenjala zmagovalca drugega kakovostnega razreda imenovanega Trophy. Uvrstitve med elito se veselijo igralke SV Arminem-a iz Avstrije in HC Ritm-Azot iz Belorusije. Iz skupine z le sedmimi klubi odhajajo predstavnice Irske, ki gredo v najnižjo skupino. Naših predstavnic letos ni bilo v evropskih dvoranskih tekmovanjih.
(jč)

Misel dneva

"Ljudje pravijo, da je vse lahko dokler si mlad. Ni res! Vse je lahko dokler si zdrav."

Morda niste vedeli
Ena najbolj znanih španskih katedral je Salamanca, grajena med 10. in 11. stoletjem. Znana je po izredni lepoti in arhitekturi, pa tudi po tem, da je med figure vgrajen izrazito popoln lik vesoljca v skafandru.