Aktualno

Finale srednje evropske lige Zrinjevcu + Remi Lipovcev premalo za obstanek v C1

Pozni petkov večer nam je v Zeleni dvorani v Puconcih ponudil še zadnje dejanje letošnje srednje evropske lige v dvoranskem hokeju. Potem ko se je lani premierno oblikovala hrvaško-slovenska liga, so se letos po odlični organizaciji pridružile še Madžarke in tekmovanje naredile še privlačnejše. Igralke Moravskih Toplic so se tudi letos uvrstile v finale in v skladu z tradicijo tudi letos odigrale finale v Sloveniji, saj so vse ostale tekme rednega dela na Hrvaškem.

Pred samo tekmo so igralke Zrinjevca veljale za izrazitega favorita, saj je nekaj igralk Moravskih Toplic zbolelo nekaj pa jih je med sezono nehalo igrati. Pa smo kljub vsemu videli za zelo mlado ekipo Moravskih Toplic dopadljivo igro, ki se je začela z zadeto vratnico (Laura Schmidlechner) že v prvi minuti. V nadaljevanju je v 10. minuti gostje

povedla v vodstvo Ivona Makar, kar je bil edini zadetek v prvem polčasu. Po odmoru so domačinke najprej izid poravnale (P. Dervarič) in do sredine drugega polčasa smo videli dokaj izenačen dvoboj z priložnostnmi na obeh straneh. Ko pa so se igralke Moravskih Toplic odprle v obrambi in iskale priložnosti v napadu (kar je sicer prineslo še eno zadeto vratnico) so izkušene igralke Zrinjevca to kaznovale s serijo zadetkov Peraničve in tekma je bila odločena. Zmaga Zrinjevca je povsem zaslužena, igralke Moravskih Toplic pa so kljub mladosti pustile zelo dober vtis.

Puconci
Moravske Toplice (Slo) : Zrinjevac (Hr) 1:6 (0:1)
Strelka za M.Toplice: Petra Dervarič. Strelki za Zrinjevac: Ivona Makar 2 in Dolores Peranič 4.

(jč)

Remi Lipovcev premalo za obstanek v C1
Drugi februarski vikend je termin, ko se po Evropi igrajo tekme evropskega pokala v dvoranskem hokeju. Čast slovenskega hokeja so letos ponovno branili igralci Lipovcev, ki so gostovali v nizozemskem Rotterdamu, kjer je bil turnir kategorije Challenge 1. Naši lanski prvaki so se znašli v družbi eminentnih klubov, a kljub temu tekme rednega dela odigrali zelo dopadljivo. Povejmo, da točkovanje v dvoranskem hokeju nekoliko izstopa od klišejev. Zmaga namreč prinaša pet točk, remi dve in poraz za gol ali dva, eno točko. Tako so igralci Lipovcev sicer izgubili vse tekme, a nesli v nadaljevanje točko zaradi poraza z Šenkvicami za dva gola. Šenkvice so namreč bile drugi klub iz skupine, ki se je skupaj z Lipovci znašel v skupini za obstanek.

V tej skupini so najprej premagali madžarske prvake, ekipo Soroksari, potem pa v zadnjem srečanju rabili za obstanek v skupini zmago nad predstavnikom Welsa, ekipo Cardiffa, saj sta ostala neposredna tekmeca za obstanek (Cardiff in Šenkvice) medsebojno igrala neodločeno, kar je bil najmanj ugoden rezultat za naše predstavnike. V zelo izenačenem dvoboju z prvaki iz Welsa je bilo še minuto pred koncem neodločeno. Lipovci so ubranili napad valižanov in vsega 5 sekund pred koncem imeli protinapad ena na ena z vratarjem nakar je bil Martin Mesarič oviran z hrbta, Ko so vsi pričakovali kazenski strel in izključitev igralca Cardiffa je ruski sodnik Zhabin le zamahnil z roko in pustil igro do konca. Za valižane je to pomenilo da so obdržali mesto v tej kakovostni skupini, igralci Lipovcev (ki nikoli ob polčasu niso rezultatsko zaostajali) pa so se skupaj z Madžari preselili v nižji kakovostni razred. Seveda ob velikem razočaranju igralcev Lipovcev pa tudi večje skupine navijačev, ki je spremljala naše predstavnike. Zmagovalec na turnirju je pričakovano domača ekipa Rotterdama, za katero so igrali trije reprezentanti Nizozemske, ki je pred tednom postala dvoranski svetovni prvak, pred portugalsko Lousado, oba pa napredujeta v drugi kakovostni evropski razred Trophy. V tej kategoriji, ki je igrala na Danskem je zmagal poljski predstavnik Grunwald Poznan pred češkim Bohemiansom iz Prage. To pomeni, da se obe ekipi selita v elitni evropski klubski razred, ki pa je prav tako dobil nove prvake. Evropski klubski prvak je nemška ekipa HTC Uhlenhorst Mülheim, ki je v finalu s 5:4 premagala lanske prvake, avstrijsko ekipo Arminem.

Prav vse tekme v vseh kakovostnih razredih je zaznamovala izredna izenačenost dvobojev. Prihodnji vikend se bodo pomerile v tekmah evropskih pokalov še predstavnice nežnega spola, spet brez naših hokejistk.

Tekme po skupinah:
Lipovci : Šenkvice (Svk) 2:4 (1:0)
Strelca za Lipovce: Robi Mesarič in Uroš Stanko.

Railway Union (Irl) : Lipovci 5:4 (2:2)
Strelci za Lipovce: Martin Mesarič 2, Robi Mesarič in Dominik Mesarič.

Rotterdan (Ned) : Lipovci 4:3 (2:3)
Strelci za Lipovce: Dominik Mesarič, Uroš Stanko in Robi Mesarič.

Tekme za obstanek v skupini:
Soroksari (H) : Lipovci 2:7 (1:4)
Strelci za Lipovce: Robi Mesarič 3, Dominik Mesarič, Gorazd Zajc, Uroš Stanko in Martin Mesarič.

Lipovci : Cardiff (Wal) 5:5 (1:1)
Strelci za Lipovce: Uroš Stanko, Robi Mesarič 2, Gorazd Zajc in Dominik Mesarič.

(jč)

Misel dneva
Kava je res čudežna pijača. Pomislite samo koliko otrok je prišlo na svet zaradi znanega predloga: "Greva na kavo?"

Morda niste vedeli
Pustni čas je premakljiv in je odvisen od Velike noči. Tako je bil leta 2011 pust 8. marca, leta 2008 pa 5. februarja. Samo praznovanje pusta sega v predkrščansko obdobje, njegovo izročilo so prevzeli Rimljani in v pred pomladnem času ustvarili več praznikov, ko so se šemili. Temu je sicer cerkev najprej nasprotovala, po 10. st. pa je odpor ponehal.

Beseda Pust je verjetno nastala iz besede ''mesopust''. To je iz besede ''meso'' in ''pustiti'', kar bi naj pomenilo opustiti meso (iz italijanske besede carnelave). Iz te besede je nastala beseda karnevale, iz te pa evropska kulturna beseda karneval v pomenu praznovanja pusta.