Aktualno

Zadovoljstvo z grenkim priokusom

Hokejska sezona 2013/14 gre počasi v pozabo in v klubih se le še spogledujejo z dosežki, ki bodo omenjeno sezono oznaćili z oznako ''uspešno'' ali ''neuspešno''. Prav zato smo pokukali v tabore hokejskih klubov in za uvod pogledali kakšna je ocena sezone v HK Moravske Toplice. Tokratni gost je Jože Črnko, ki že od začetka skrbi v klubu za strokovni del in je eden najboljših poznovalcev slovenskega hokeja. Pa tudi avtor večine prispevkov na temo: hokej na travi.
- Torej kakšno oznako bi dali pravkar minuli sezoni? Kot oseba, ki je zadolžena za stroko v klubu nikoli ne smem biti zadovoljen. Toda vem, da bi lahko bilo še slabše. Če začnem z mlajšimi selekcijami smo resda pri najnižji selekciji postali prvaki, a višje se povzpenjajo selekcije slabši so dosežki. Pri najmlajših je nekaj izredno obetavnih igralcev, za katere pa upam da bodo v neki prihodnosti tudi odlični člani. Za vse neuspehe pri višjih selekcijah pa vidim vzrok v dejstvu da ni zadosti trenerjev, ki bi prevzeli neko kategorijo in potem dolgoročno trenirali to selekcijo. Tako pa se vrstijo treningi zdaj z enim zdaj z drugim trenerjem. Takoj moram tudi omeniti, da imamo precejšnje težave z novinci in zdi se mi, da je iz leta v leto težje privabiti otroke. Pa ne le v hokejski klub, zdi se mi da otroci več sploh ne kažejo nobenega interesa za športne aktivnosti. Za to pa krivim bolj starše kot naraščajnike.
Članska vrsta je bila resda druga, a po spletu srečnih okoliščin. Prav v konkurenci članov se pojavljajo problemi s kadrom že od leta 2009, ko smo bili zmagovalci evropskega turnirja v Litvi, naslednje leto pa potem v naši skupini (C III) zaradi znanih dogodkov ni bilo slovenskega predstavnika. Tako bi se v prihajaoči sezoni, ko člani spet sodelujejo v evropskem pokalu lahko vse spet postavilo na mesto, pa se ni. Odhajajo igralci, ki praktično sploh še niso hokejisti, saj sem mnenja, da hokejist postaneš po 25. letu in bojim se da bomo imeli težave s sestavo ekipe. Na odhodu je Aljoša Črnko, ne vemo kaj je z Gregorjem Domjanom in Goranom Vukanom in še se najde kakšen član, ki bi ga bilo treba omeniti. Še najstabilnejša selekcija je pri članicah. V domačem prvenstvu se naše igralke prvakinje, odlično pa je bila odigrana hrvaško-slovenska liga, kjer so igrale skupaj z igralkami Triglava. Škoda, da smo dobro sezono pokvarili z ponesrečenim evropskim turnirjem, ki pa je bil res prava učna ura.
- Kako pa po vsem tem naprej?
Za normalno delovanje kluba je samo ena možnost: poklicni trener. Sicer je v tem trenutku to precejšen finančni zalogaj, a če se to ne bo zgodilo bomo na istem capljali naprej. To pa zame ni interesantno. Za večji pritok otrok je pa sigurno najboljša rešitev hrvaški model, kjer delajo tako, da najprej ''okužijo'' otroke s hokejem v šoli, po pol leta pa tisti, ki jih to zanima preidejo v klub. Vendar! Za to rabiš v šoli pravega športnega pedagoga. Ne takega. ki bi delal z otroki, saj bi trenirat prihajal naš človek, ampak takega. ki ti ne bo nagajal, oziroma takega. ki se ne bo trudil, da bi ti spelal otroke, praviloma k nogometu. Ni kaj, dejstvo je, da je to v šolah velik problem in naj se ne sliši prehudo če povem, da marsi kateremu pedagogu znanje ne presega drugega športa kot nogometa. Moram še omeniti, da bo naš klub letos napolnil 18 let, torej bomo postali polnoletni in za take subjekte se pričakuje kar nekaj zrelostnih potez.
- Kolikor mi je znano imate tudi težave z igriščem?
No, to je naslednja žalostna zgodba. Malo je mest, ki se lahko pohvalijo z igriščem z umetno travo. V športnem parku Terme 3000 je tako igrišče in žalostno spoznanje je ugotovitev, da lastnik nima pojma kaj bi z njim počel. Žalostno. Namesto da bi igrišče služilo svojemu namenu in da bi se tu naredil hokejski center za srednjo Evropo, saj je lokacija idealna, z okolico pa so zelo zadovoljni vsi športniki, ki se tu pojavijo. se igrišče uporablja tudi za javne prireditve. Na njem se postavljajo šotori, zabijajo se klini in igrišče je iz leta v leto bolj neuporabno. Na žalost lastniki ne vejo, da čez nekaj let niti oni ne bodo mogli uporabljati tega igrišča, saj bo luknja ob luknji. Če je to kapitalizem, potem sem si ga jaz davno nazaj povsen narobe predstavljal.
- Govori se, da ste Vi tudi zelo jezni zaradi odstopa vodstva ZHNTS?
Res je. Nad vodenjem naše Zveze očitno obstaja prekletstvo. Zadnji, ki je oddelal celi mandat je bil Franc Küčan, a to je že davno. Za sedanje vodstvo v odstopu sem bil prepričan, da bodo oddelali več mandatov. Za povrh so odlično začeli in praktično vse do odstopa urejali stvari zelo dobro. Urejene so bile finance, dobro so funkcionirale vse komisije, prav tako se je dobo sodelovalo z EHF in zdi se mi, da je ta odstop zelo neodgovorno početje. Vzroki za to so mi znani in o tem se bomo pogovarjali na izredni skupščini, ki je razpisana za 1. september. Skratka, odstop me je pošteno razjezil in za septemberski zbor se bom dobro pripravil.
- Vas tudi zelo moti, da v Sloveniji nimamo novega kluba že skoraj dve desetletji?
Z gotovostjo trdim, da bi ne bilo marsi katerega problema, če bi se pojavili novi hokejski centri. Širitev je imelo v načrtu tudi odhajajoče vodstvo in kolikor vem, je eden od razlogov za odhod sedanjega vodstva tudi slab odziv klubov na sestanek kjer bi se moralo razpraljati o tem. Toda tudi za to imam predloge in če mi bo le čas dopuščal bom do skupščine pripravil mojo pisno vizijo širjenja. Veselilo bi me če bi se še kdo pojavil z podobnim načrtom in bi potem skombinirali najboljši skupni plan širjenja. Sicer pa sanjam, da bomo nekoč imeli prvo in drugo hokejsko ligo, jaz bom pa hodil na tekme le kot gledalec in se navduševal nad odličnim hokejem. Priznam, to bi mi bilo v veliko veselje. In če ne bomo imeli vizije, tudi če se ta sliši smešno, nikoli ne bomo dosegli ničesar.
- Kakšno pa je vaše mnenje o reprezentanci ki je sedaj ni?
Žal je sedaj tako čuden čas v hokeju, da bi člansko reprezentanco prav težko sestavili. A bolje težko in slabo kot nikakršno. In mislim, da je slabemu stanju v hokeju pripeljalo tudi dejstvo, da nimamo reprezentance. Poglejte kaj se je zgodilo z vaterpolom, ko je razpadla reprezentanca. In tega se bojim tudi za hokej na travi
- Škoda, da morava že končati, pa imate še toliko idej?
Pa o tem kdaj drugič. Hokej bomo v Moravskih Toplicah še dolgo igrali. In marsikomu bo še žal, da je prehitro nehal.
(upš)
________________________________________
Misel dneva

"Zgodovina je veda o mrtvih, ki muči žive."
________________________________________
Morda niste vedeli

Vesolje leti skozi prostor s hitrostjo 600 km na sekundo.