Aktualno

Za Gregorjem Fujsom odlična sezona v WAC-u

Lansko poletje je postreglo v svetu športa z informacijo katere nismo ravno vajeni v hokeju na travi. Dočakali smo namreč prvi pravi odmevni prestop igralca hokeja na travi iz Slovenije v Avstrijo. V ledino je zaoral še ne 20-letni igralec Triglava Predanovci, Gregor Fujs in po prvi preživeti sezoni na Dunaju je zdaj pravi čas za ocenitev sezone v močni avstrijski ligi.

- Gregor, ste prvi Slovenec, ki je zaigral v avstrijski ligi. Kako so Vas sprejeli v ekipi?
Zelo dobro. Lahko celo povem da super. Ob odhodu na Dunaj sem imel dve možnosti in sedaj vem da sem se dobro odločil. Ne čuti se, da sem tujec. Sicer pa imamo v ekipi še dva Nemca in Egipčana.
- Na Dunaju tudi študirate. Kako usklajujete igranje in študij? Koliko treningov opravite tedensko?

Glede na težki študij (gradbeništvo) je stanje dokaj težko. A gre, saj imam treninge zvečer. Začenjamo ob 20.00 uri in treniramo do 23.00. Ob ponedeljkih, torkih in sredah imamo skupni trening,ob četrtkih in petkih pa po skupinah, npr. skupina za kratke kote, golmani...
- V čem je največja sprememba treninga doma in tistim v novem klubu?
Zagotovo je to število igralcev na treningu, kjer nihče ne manjka. Vedno delamo nekaj novega in nobena vaja se ne ponovi, razen ogrevanja. Fascinantno.
- V čem je ključ uspeha avstrijskega hokeja na travi v zadnjih letih?
Mislim, da je glavni razlog, da imajo odlično reprezentanco. Le-ta ima trening vsak ponedeljek. Takrat trenirajo reprezentance vseh selekcij. Posledično je bilo potrebno delati z mladimi in to je pripeljalo do teh uspehov. Za te uspehe pa nimajo takšnega pomena tujci, čeprav večina ljudi misli, da so prav oni ključ za uspehe.
- Ste spremljali pred kratkim končano svetovno prvenstvo v Haagu?
Seveda. Vsak je lahko premagal vsakega. Jaz obožujem Nizozemce, a so v finalu bili za razred slabši od izrednih Avstralcev. To je zelo dobro za hokej. Obisk je bil fascinanten, vzdušje odlično in polni štadioni. Naš trener je bil prisoten in nas sproti obveščal. Že ob osmih zjutraj so se začeli spremljajoči dogodki in blii so že polni šotori.
- Zdaj vidiš slovenski hokej iz povsem drugega kota. Kaj bi najprej spremenil v Sloveniji?
Predvsem bi oblikoval reprezentanco. Fantje bi se morali redno dobivati. Slišim, da je Zveza začela delati na prepoznavnosti in množičnosti in prav to je potrebno. Potem pride tudi kvaliteta. A ne čez noč.
-Pogoji za delo so verjetno odlični?
Naš klub ima idealne pogoje.Sicer nimamo svojega igrišča, a je urnik uporabe skupnega igrišča v naprej znan. Imamo dolične klubske prostore z bazenom, fitnes, fiziterapijo, maserke. Ne manjka nam nič. Prav nič, Za povrh pa kaže, da bomo dobili še svoje igrišče.
-Kako se je končala sezona rezultatsko?
V prvenstvu na prostem smo dosegli 3. mesto. Za dvoransko prvenstvo pa moram povedati, da sem začev v drugoligaški ekipi, a smo z to ekipo prišli v finale za prvo ligo. Na tej tekmi pa sem dosegel kar pet zadetkov. Naša prva ekipa je bila v dvorani četrta, v pokalnem tekmovanju pa smo bili finalisti. Žal smo to tekmo izgubili. Žal tudi zato, ker pokalni naslov prinaša tudi finančno nagrado. Moram omeniti, da se nisem mogel izogniti poškodbam in tako je bil moj boljši del sezone igranje v dvorani.
- V Sloveniji si je vsak klub želel pramagati ekipo Lipovcev, kar je bila odmevna trofeja Je pri vašem in tudi ostalih klubih tako z ekipo Arminen, ki dosega vrhunske rezultate?
Nekako tako. V eni od tekem katero smo igrali brez obremenitev smo večino časa bili boljši nasprotnik. A konec je pripadal njim in vidi se da vrsto let igrajo skupaj. Toda, mi smo mlada ekipa in čez dve tri leta se upam stvari obrnejo.
- Vleče v Avstrijo tudi mlajšega brata Anžeta, ki je prav tako vrhunski igralec?
Anže je morda še boljši hokejist od mene. Želi napredovati v hokeju in mislim, da bi bila škoda, če nebi dobil svoje možnosti v Avstriji.
-Gregor, hvala za klepet, želimo Vam obilo hokejskih užitkov.
(jč)
NOVO pri e-novicah
Z današnjim dnem uvajamo rubriko: Morda niste vedeli

Misel dneva

"V vseh revolucijah je cilj podreti nekaj starega. Razen v seksualni. Tam je cilj podreti nekaj mladega."

Morda niste vedeli
V Lendavi vzide sonce natanko 12 minut prej kot v Portorožu.