Zanimiv hokejski vikend, a brez domačih tekem

Letošnji sezoni hokeja na travi kar ni in ni konca. Do pravega zaključka sta ostala še dva dogodka: tekma državnega prvenstva za članice in zaključni turnir štirih najboljših ekip srednje evropske lige, ki se bo odvijal s prisotnostjo hokejistov Lipovcev.

Toda minuli vikend, ko ni bilo domačega dogajanja je vsa pozornost domačih hokejistov, kakor tudi ljubiteljev hokeja na travi bila usmerjena v nizozemsko prestolnici Haag, kjer se je po 16 najboljšin ženskih in moških reprezentanc borilo za svetovni tron. Prvenstvo, ki je potekalo 16 dni skorajda ne bi moglo dobiti boljšega organizatorja. Nizozemci so

namreč z več kot 500.000 registriranih hokejistov prava svetovna velesila, številni gledalci pa odlični poznovalci tega športa. Če temu dodamo še dejstvo, da se je število vrhunskih reprezentanc v zadnjem desetletju neverjetno razširilo, kar je imelo za posledico izenačene in napete dvoboje, je bilo res zadosti razlogov za oglede tekem.

V ženski konkurenci so naslov svetovnih prvakinj osvojile domačinke, Nizozemke, ki so v finalu premagale Avstralke. V tekmi za tretje mesto pa so Argentinke na krilih še vedno odlične veteranke Lucien Aymar (v izboru športnika leta je pred leti premagala Messija) bile boljše od še enega prijetnega presenečenja, reprezentance ZDA. Po dolgem času se med polfinaliste ni uvrstila Nemčija, ki je bila poražena celo v tekmi za 7. mesto z Korejo.

V konkurenci članov sta si nasproti stali pravtako reprezentanci Nizozemske in Avstralije, le  da je na finalu bil bolj enosmerni promet - proti golu domačinov, ki so bili poraženi z visokih 6:1. Bron je spet pripadel Argentincem, ki so premagali Anglijo. Tudi v tej konkurenci so razočarali Nemci, ki so v tekmi za 5. mesto bili poraženi od sicer odličnih Belgijcev. Reprezentanca, ki je nekakšen zaščitni znak hokeja na travi v njeni dolgoletni zgodovini, Indija, je bila na koncu deveta.

Skratka, tokratno prvenstvo je zarisalo precej nov hokejski zemljevid, v obeh konkurencah, potrdilo pa se je dejstvo, da množičnost še zlepa ne jamči rezultata. Potrebno je dodati strokovno delo, dobre materiale in pogoje. In prav zato je omenjena Indija na zgolj devetem mestu.

(jč)

Misel dneva

"Kjer je veliko znanja, je tudi veliko bolečin, kdor zbira znanje, zbira tudi trud in muko." MONTAIGNE